van der Horst

FIA EK Rallycross: Michaël De Keersmaecker de dapperste onder de Galliërs?

JDK Ford Focus Supercar
JDK Ford Focus Supercar
Michaël De Keersmaecker wordt een van de vaste Belgische waarden binnen het nieuwbakken FIA European Rallycross Championship dat in het leven werd geroepen door de sportpromotor IMG.
  • Hamofa Performance
Het hertekende Europees Rallycross kampioenschap gaat van start in het Engelse Lydden Hill tijdens het weekend van 31 maart en 1 april en eindigt eind september op de Duitse Estering in Buxtehude.

Na twee Europese titels en drie Europese vice-titels is Michaël De Keersmaecker, als snelste Belgische rallycrosser ooit heel tevreden om te melden dat hij aan de start zal komen van de negen wedstrijden van het FIA European Rallycross Championship.

JDK Ford Focus Supercar
JDK Ford Focus Supercar
“Bij de SuperCars pakte ik vorig seizoen op één wedstrijd na telkens een A-finale tussen piloten die nu allemaal kiezen voor het FIA European Rallycross Championship. Ik hoor dus thuis in het RallycrossRX", verduidelijkt de man uit Londerzeel.
"Ik start dus in een van de sterkste rallycross series ooit met veel gerenommeerde teams en piloten. Ik wil geen stap terug doen, dus in dat opzicht is de keuze snel gemaakt. Anderzijds zal ik in het RallycrossRX met de Ford Focus WRC, op papier, wel over een van de minst snelle wagens beschikken van het indrukwekkend peloton van vaste rijders. Ik moet het dus hebben van mijn 12-jarige rallycross ervaring en de circuitkennis die ik opbouwde, gecombineerd met de betrouwbaarheid van de Focus die toch 40 kg meer weegt dan de Supercars van de laatste generatie”.

Van De Keersmaecker is geweten dat hij door de concurrentie niet wordt onderschat, dat hij steeds borg staat voor spektakel en dat hij de rechtervoet alleen lift na het zien van de geblokte vlag. We vroegen hem dan ook naar zijn ambities.

Michaël De Keersmaecker
Michaël De Keersmaecker
“We komen dus terug aan de start met de Ford Focus met in het vooronder een nagelnieuwe koppelmotor uit de ateliers van Mike Callaghan Motorsport. Verder zijn we nog druk bezig om tot een akkoord te komen met Duxe Engine Works inzake de data logging en motor management. Ik heb twee meccano’s voor het ganse kampioenschap en dat staat uiteraard in schril contrast met de andere topteams binnen het kampioenschap. We zitten als team in de rol van underdog en ik ben van plan om daar het maximaal profijt uit trekken. Vandaar dat we van look veranderen en via militaire kleuren agressief uit de hoek gaan komen. De helm op de zijflank verwijst dan weer naar de Galliërs, en volgens Caesar waren de Belgen de dappersten onder de Galliërs. Het wordt een oorlog met negen veldslagen. Er zijn momenteel 15 vaste rijders in de hoogste klasse van de RallycrossRX. Vorig jaar waren er dat maar 5. Het FIA European Rallycross Championship voorziet ook losse inschrijvingen, waardoor het aantal wagens per wedstrijd ver boven de 20 zal uitkomen bij de SuperCars. Er worden twee semi-finales gereden van telkens zes wagens waarbij de drie snelste piloten richting een superfinale gaan. En daar wil ik staan”.

“Er wordt ook meer gereden dan vroeger met vier kwalificatieheats waaruit dan de 12 beste worden geselecteerd voor de twee semi-finales. In het beste geval kom ik dus zesmaal in actie. Ons nadeel tegenover de topteams is dat we geen zware breuken mogen hebben omdat de tijd tussen de reeksen te kort is. Daarom blijf ik zweren bij de oersterke en betrouwbare Focus. In feite ben ik de enige echte amateur in dit gezelschap, maar ik ga mijn huid duur verkopen. Het FIA European Rallycross Championship zal ook veel mediabelangstelling krijgen en als je kan strijden tegen wereldtoppers zoals ondermeer Petter Solberg geeft me dat extra motivatie. Een spijtige zaak is wel dat ik dan niet aan de start kom in België en Nederland. Een tegenslag voor mijn trouwe supporters, maar dat maken we dan weer deels goed door in het Belgisch kampioenschap te rijden met de Volvo C30 bij de Supernationals", besluit de JDK rijder.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Internationaal op donderdag 28 februari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons