van der Horst

FIA Euro RX: Enzo Ide en Kobe Pauwels verdedigen Belgische kleuren in Hongarije

Enzo Ide versus Johan Kristoffersson
Enzo Ide versus Johan Kristoffersson
Komend weekend wordt in het Hongaarse Nyriad het FIA Europees Rallycrosskampioenschap op gang geschoten met de eerste wedstrijden voor Euro RX1 en Euro RX3. Met Enzo Ide in Euro RX1 en Kobe Pauwels in RX 3 hebben we twee ijzers in vuur die voor de zege, podia en het kampioenschap zullen gaan.
  • Belgian Truck GP
Enzo Ide wordt in de finale verwacht
Enzo Ide & Mattias Ekström
Enzo Ide & Mattias Ekström
Enzo Ide heeft vorig seizoen een volledige WK kalender afgehaspeld en liet zeer mooie dingen zien in zijn EKS-Audi S1. En dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen bewees de West-Vlaming reeds in Zweden tijden de tweede race van het RallyX Nordic kampioenschap. Ide werd er in zijn Audi S1 bijzonder knap derde na meervoudige wereldkampioenen Kristoffersson en Ekström. Tijdens de finale liet hij gerenommeerde namen als Grönholm, Belevskiy en Bryntesson achter zich.  


Enzo Ide - Audi S1 Quattro RX1
Enzo Ide - Audi S1 Quattro RX1
Enzo Ide: “Dit resultaat geeft in elk geval vertrouwen voor de start het Europese kampioenschap dat komend weekend in Hongarije begint. Dit is niet zomaar een voorbereidend kampioenschap, hier verschijnen ook de beste rijders van de wereld aan de start. Ik heb behoorlijk wat vertrouwen getankt, maar natuurlijk het Euro RX, met een startveld van meer dan 20 wagens, zal geen makkelijke opdracht worden. Ik kijk er naar uit, we hebben ons enorm goed voorbereid en ik zal zondagavond weten waar we staan. Uiteraard kan ik rekenen op een topteam, want EKS heeft een bewezen staat van dienst in het World Rallycross Championship, met het winnen van de rijders- en teamtitels in 2016, de teamtitel in 2020 en de rijderskroon in 2021. Ze kennen de Audi ook door en door en ik denk dat we dus niets aan het toeval hebben overgelaten.”     

Vice kampioen Kobe Pauwels moet de titel viseren
Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
Kobe Pauwels tekent opnieuw voor een volledig seizoen RX3 waarin hij vorig seizoen in een Audi A1 van Volland Racing vice kampioen werd na zijn Russische teammaat Yury Belevskiy. Een andere Rus, Marat Knyazev werd derde, ook al in een Audi A1 van Volland Racing. Door de pijnlijke omstandigheden zien we geen Russen aan de start in 2022. Tweevoudig kampioen Yuri Belevskiy zou onder Tsjechische vlag normaliter zijn maidentrip maken in de Euro RX, nog steeds met Volland Racing, maar deze deelname is nog niet zeker. Hij was wel aanwezig in Zweden tijdens de RallyX Nordic.
 
Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
Kobe Pauwels was de enige opposant die Belevskiy wist te kloppen vorig seizoen. Hij werd vice Europees kampioen en kreeg een titel van ‘Rookie of the year’ van de RACB. Goed voor de youngster en een opsteker voor het Belgische rallycross. Een ding is zeker; Kobe Pauwels was de revelatie van het seizoen en kreeg daarvoor erkenning en een aanbieding om onder mooie condities aan te treden in de RX2e. Vorig seizoen mocht hij reeds proeven van het elektrische RX2e tijdens de laatste race van het seizoen waarbij onze landgenoot Guillaume De Ridder kampioen werd. Pauwels reed zich via een tweede plaats in de halve finale naar de finale waarin hij na wat pech in de start kon terug vechten naar de vierde plaats. Hij verzamelde het derde aantal punten na de titelpretendenten De Ridder en Kallio en kwam amper 5/100sec. te kort voor een eerste podiumplaats. Pauwels is
Winst voor Kobe Pauwels in RX3
Winst voor Kobe Pauwels in RX3
dus klaar en kan dus meteen van zich laten spreken in RX2e, maar de familie Pauwels besliste unaniem om Kobe een tweede seizoen te laten rijden in RX3. Een doordachte en wijze keuze en meteen wordt de Belgische belofte een van de topfavorieten inzake de titelstrijd in RX3. Het EK RX3 primeert, maar ondertussen gaat Kobe verder met ondermeer het BK Rallycross waar hij met Valkenswaard en Buxtehude reeds twee wedstrijden en twee zeges achter de kiezen heeft in Cross Car Senior. Ook op circuit en meer bepaald in de Ford Fiesta Sprint Cup is Kobe actief en zal in het kuipje kruipen van de Ford Fiesta van Peerlings Ford uit Pelt. Hier zal hij wel enkele races moeten missen omdat de Euro RX3 alle prioriteit krijgt.

Foto's: Johnny Loix/Frieda Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op donderdag 19 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nyirád.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons