van der Horst

FIA European Truck Racing Championship: spektakel dit weekend op Circuit Zolder

Zolder Truck GP
Zolder Truck GP
Vrachtwagens die tegen elkaar racen? Dat is not done! Behalve één keer per jaar, tijdens de FIA Truck Grand Prix. Al sinds mensenheugenis bezetten de reuzen van de weg Circuit Zolder tijdens dit derde weekend van september. En al even traditioneel is hun verbeten strijd op het racelint. Gierende banden, fluitende turbo’s en metershoge wolken van grijs en grauw, … Wie dit voor de eerste keer ziet en hoort, gelooft zijn of haar eigen ogen en oren niet … Alsof racen met mastodonten alleen nog niet genoeg is voor het spektakel, laat het sportieve reglement toe dat er ‘contact’ is tussen de deelnemers. En of de piloten van deze vrijheid gebruik maken! Om beurten spelen deze reuzen op wielen dan ook tikkertje met elkaar. Tip voor de kijker: stel je strategisch op aan de Jacky Ickx-bocht en je ziet gegarandeerd hommeles en opstuivend zand!
  • STX Motorhomes
Nog een weetje: per race verbruiken de vrachtwagens gemiddeld 200 liter … water! Die hoeveelheid is er nodig om de remmen af te koelen. Tja, stoom afblazen neemt men hier tijdens de FIA Truck Grand Prix nogal letterlijk.

Naast het circuit en op de paddock is de vrachtwagensector heer en meester, met op vrijdag workshops en tal van tentoonstellingen en evenementen tijdens het hele weekend. Het gemoedelijke sfeertje krijg je er gratis bij.

180 punten zijn er nog te winnen in de 3 resterende rondes van het FIA European Truck Racing Championship, wanneer alles optimaal loopt. Puur mathematisch maakt de huidige nummer 7 in het klassement, de Zwitser Markus Bösiger (MKR-Renault), zelfs nog kans op de titel.

Momenteel komt het neer op een duel tussen de huidige leider in het klassement, de Spanjaard Antonio Albacete, en de Duitse titelverdediger Jochen Hahn. Slechts zeven punten houden de 2 MAN piloten uit elkaar. En als deze twee op het einde van dit seizoen toch achtervolgd zouden worden door pech, staat er een derde MAN piloot klaar: Markus Oestreich.

De constructeurstitel zou de ‘Maschinenfabrik Augsburg –Nürnberg’ dus niet mogen ontlopen. Ook in het team klassement zijn Truck Sport Lutz Bernau (Albacete / Oestreich) en Castrol Team Hahn Racing (tap / Mäkinen), twee MAN teams, realistisch ongrijpbare aan de top.

Dit had men zich, bij aanvang van het seizoen, bij het tweevoudig Europees kampioen team MKR Renault waarschijnlijk anders voorgesteld. In het individueel klassement ligt er zelfs nog een ander merk voor Renault, de Buggyra Freightliner van de Tsjechische rijder David Vrsecky.

Zolder Truck GP - Jean-Pierre Blaise
Zolder Truck GP - Jean-Pierre Blaise
De enige Belg in de kampioenschap, Jean-Pierre Blaise, staat momenteel 14e met zijn Renault Racing. Al zal hij op zijn thuiscircuit het onderste uit de kan halen voor de fans. Met temperaturen rond de 20° C, en  droog, is het goede weer alvast van de partij.

Tickets zijn in voorverkoop nog te verkrijgen tot vrijdag middernacht, vanaf 10 euro.



Circuit Zolder Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op vrijdag 20 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Truck Grand Prix.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons