van der Horst

FIA Formule 2 en Formule 3 presenteren nieuw weekend format en reglement voor seizoen 2021

Formule 3 Monza
Formule 3 Monza
Enkele weken geleden raakte bekend dat de wegen van de Formule 2 en de Formule 3 scheiden. Beide kampioenschappen maakten deel uit van het programma bij verschillende Grote Prijzen maar zullen in 2021 beurtelings in actie komen in GP weekends. Hierdoor ontstaat er een stuk meer tracktime voor de piloten en die zal in 2021 optimaal benut worden. Daarbij wordt ook het reglement hier en daar aangepast.
  • Powercars
Formule 2 met twee sprintaces op zaterdag en hoofdrace op zondag
Start 2020 Formula 2 Sprint Race Spanje
Start 2020 Formula 2 Sprint Race Spanje
De Formule 2  behoudt in 2021 het vrijdagprogramma waar nog steeds een training van 45 minuten een een kwalicatie van 30 minuten gepland staat. Op zaterdag volgen dan twee sprintwedstrijden over 45 minuten. Zondag komt de F2 nog één keer in actie met een derde hoofdrace, welke over 60 minuten gereden zal worden en een verplichte pitstop met bandenwissel zal bevatten. 

Wie op vrijdag de snelste tijd klokt in de kwalificatie, zal de hoofdrace op zondag vanaf de pole mogen starten. De startopstelling voor de eerste sprintrace op zaterdag wordt bepaald door de top tien van de kwalificatie om te keren. De snelste man, of vrouw, in de kwalificatie, pakt dus de pole voor zondag en start de eerste race op zaterdag vanaf P10. 
Ook voor de startopstelling van de tweede race op zaterdag, wordt er met omgekeerde uitslagen gewerkt. De winnaar van race één start zodus als tiende in race twee. 

Start 2020 Formula 2 Feature Race Italië
Start 2020 Formula 2 Feature Race Italië
Net zoals dit jaar pakt de poleman vier kampioenschapspunten. De top acht van de sprintraces krijgen punten toebedeeld, met 15 voor de winnaar, 12 voor de tweede en 10 voor de derde. In de hoofdrace krijgt de top tien punten, met een puntentelling gelijk aan de F1; 25 voor de winnaar, 18 voor de tweede en 15 voor de derde. Doordat de piloten ook nog eens 2 punten per wedstrijd voor de snelste wedstrijdronde kunnen scoren, is het totaal van te verdienen punten opgelopen van 48 naar 65!

Nog een verschil met dit jaar, is dat iedere rijder zes in plaats van vijf sets nieuwe banden mag gebruiken. Vier daarvan zijn de 'prime' banden, en twee de option. De keuze voor supersoft, soft, medium en hard is afhankelijk van het weekend.
Geen extra training voor Formule 3, wel drie wedstrijden.
Oscar Piastri
Oscar Piastri
Na de bekendmaking dat er meer tracktime zou ontstaan door het beurtelings organiseren van F2 en F3 races, opperde verschillende teambazen dat het inplannen van een extra training op vrijdag welgekomen zou zijn voor vele jonge talenten die nog niet veel tracktime hebben op de meeste circuits.

De organisatie besliste uiteindelijk om toch vast te houden aan het vrijdag format met een training van 45 minuten en een kwalificatie van 30 minuten.Op zaterdag staan er twee races gepland, de derde volgt op zondag ochtend. Alle wedstrijden duren 40 minuten maar ook hier wordt de puntentelling van de F2 toegepast met twee keer punten voor de top acht op de zaterdagraces, met 15 punten voor de winnaar en 25 punten voor de winnaar op zondag. Net als in de F2 wordt een snelste wedstrijdronde beloond met 2 punten extra en kunnen er in totaal 65 punten per weekend gescoord worden.

Voor het volledige weekend, krijgen de piloten vijf sets droogweer- en twee sets regenbanden ter beschikking.

Foto's: Racing International Photography & FIA Formula 2

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 2 op dinsdag 1 december 2020.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons