van der Horst

Zandvoort: Maximilian Buhk en Alon Day winnen - WRT vervolledigt podium

HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Gravity Charouz heeft vandaag de kers op de taart gezet met een schitterende algemene zege. Gisteren strandden Buhk/Day nog op een zucht van de overwinning, maar vandaag was het onder een stralende zon wel raak in de Nederlandse Duinen na een dominante vertoning waarbij de Mercedes leidde van de eerste bocht tot het vallen van de vlag.
Novadriver - Audi R8 LMS ultra
Novadriver - Audi R8 LMS ultra
Bij de start van de race verloor Stéphane Ortelli de leiding aan Maximilian Buhk, waarna de HTP-Mercedes deze niet meer zou afstaan. Tien minuten ver in de wedstrijd knalde Pro-Am Cup-puntenleider Cesar Campaniço aan de binnenkant van het circuit in de vangrail bij het aanremmen van de Tarzanbocht om tot stilstand te komen in de grindbak aan de buitenkant van het circuit. Als gevolg van de impact werd de wedstrijd stilgelegd om de baanposten de tijd te geven de schade aan de vangrail te herstellen. Campaniço mankte weg van zijn verhakkelde Audi, maar leek geen zware kwetsuren te hebben opgelopen, een fotograaf die net na de rode zone stond had iets minder geluk en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Toen de koersdirectie het circuit opnieuw voldoende veilig achtte, nam de safety car het veld op sleeptouw. Maximilian Buhk las de herstart perfect en behield de leiding voor de beide WRT Audi's van respectievelijk Ortelli en Mayr-Melnhof. Slechter nieuws was er voor Anthony Kumpen, de Hasselaar moest zijn Audi nog voor de herstart gegeven werd parkeren aan de kant van de piste.

Afanasiev kon dankzij de crash van de Novadriver-Audi een uitstekende zaak doen in de tussenstand, maar de Rus spinde zijn Pro-Am Mercedes bij het aansijden van de Tarzandbocht om enkele ronden later net voor het opengaan van het pitwindow een lekke band te krijgen. Caca Bueno was ondertussen bezig aan een prachtige run en kwam postvatten achter beide WRT-Audi's op P4, maar zou die plaats verliezen vanwege een drive through wegens inhalen onder gele vlag. Bueno kon na zijn straf aansluiten achter Ricardo Zonta, die op zijn beurt in de Tarzanbocht Filip Salaquarda rondtikte, een aanrijding die later door de koersdirectie zou geklasseerd worden als een race-incident.

Podium na de FIA GT Series hoofdrace op Zandvoort
Podium na de FIA GT Series hoofdrace op Zandvoort
René Rast, die had overgenomen van Niki Mayr-Melnhof, kreeg zijn R8 LMS ultra nooit op snelheid en diende na enkele bochten in zijn stint de WRT-Audi te parkeren; desastreus voor het duo dat de derde plaats in de Pro-Cup bekleedde. WRT riep aan het einde van de ronde op hetzelfde moment ook de beide andere wagens binnen, maar de posities zouden niet meer veranderen. Frank Stippler, die had overgenomen van Edward Sandström, kwam in de eindfase nog wel fel opzetten bij de Audi van Vanthoor, maar de Limburger hield het hoofd koel en bracht de #11 thuis in tweede stelling. Het gekibbel tussen de beide WRT-Audi's gebeurde op meer dan vijf seconden afstand van de HTP-Mercedes van Alon Day, die met ogenschijnlijk gemak de SLS naar de zege stuurde en zo de eerste Israëliër werd die een grote internationale race wint. Voor Sébastien Loeb Racing werd het echt een weekend in mineur, zeker nadat Alvaro Parente een top vijf klassering zag door de vingers glippen toen hij op zo'n dertig seconden van het einde zijn McLaren in de graskant moest  achterlaten.

In Pro-Am won, na het uitvallen van de Novadriver-Audi, de Grasser Racing Lamborghini van Proczyk/Baumann, voor de Nissan van Ordonez/Buncombe en de BMW Sports Trophy Team India van Ebrahim/Heemskerk.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
In de tussenstand bij de rijders blijven Stéphane Ortelli en Laurens Vanthoor vanzelfsprekend op kop (beiden met 70 punten) voor teamgenoten Edward Sandström en Frank Stippler (elk 60) en de tandem Maximilian Buhk/Alon Day die Mayr-Melnhof/Rast uit de top drie bonjouren. Ook bij het klassement voor de teams is er weinig verandering;  Belgian Audi Club Team WRT blijft met 86 punten stevig aan de leiding, terwijl Sébastien Loeb Racing ondanks een rotweekend nog steeds  tweede staat genoteerd (61 punten), weliswaar van dichtbij gevolgd door respectievelijk HTP Gravity CHarouz (59 punten) en BMW Sports Trophy Team Brasil (56 punten).

De volgende meeting vindt plaats in de Slovaakse Republiek op de Slovakiaring tijdens het weekend van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op 17 en 18 augustus.

Onze fotografen maakten eveneens een selectie van foto's van het FIA GT Series weekend te Zandvoort.

Uitslag FIA GT Series Hoofrace Zandvoort 2013

01. Alon Day/Maximilian Buhk (Mercedes SLS AMG)
02. Stephane Ortelli/Laurens Vanthoor (Audi R8 LMS) op 6.667
03. Edward Sandström/Frank Stippler (Audi R8 LMS) op 6.995
04. Jan Seyff arth/Karun Chandhok (Mercedes SLS AMG) op 33.895
05. Hari Proczyk/Dominik Baumann (Lamborghini LP560-4) op 40.127
06. Ricardo Zonta/Sergio Jimenez (BMW Z4) op 41.218
07. Allam Khodair/Caca Bueno (BMW  Z4) op 55.861
08. Lucas Ordonez/Alex Buncombe (Nissan GT-R) op 58.858
09. Armaan Ebrahim/Melroy Heemskerk (BMW Z4) op 1:00.473
10. Patrick Cunha/Matheus Dall' Agnol Stumpf (Lamborghini LP560-4) op 1:12.200
11. Mark Shulzhitskiy/Wolfgang Reip (Nissan GT-R) op 1:17.169
12. Andreas Simonsen/Sergei Afanasiev (Mercedes SLS AMG) op 1:31.788
13. Jan Stovicek/Petr Charouz (Mercedes SLS AMG) op 1:37.076
14. Sébastien Loeb/Alvaro Parente (McLaren MP4-12C) op 3 ronden
15. Andreas Zuber/Mike Parisy (McLaren MP4-12C) op 3 ronden

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA GT Series op zondag 7 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons