van der Horst

FIA keurt nieuw WTCR-format en -kalender voor 2021 goed

FIA WTCR
FIA WTCR
In een meeting die online verliep, bevestigde de FIA World Motor Sport Council gisteren de hier reeds eerder aangekondigde wijzigingen aan het format van de racemeetings van het WTCR, alsook de kalender voor 2021. Voorts wordt de 'WTCR Rookie Driver'-competitie volgend jaar herdoopt tot 'WTCR Junior Driver' en komt er een FIA WTCR Female Driver-titel, voorbehouden aan, jawel, dames.
Nadat de Corona-pandemie de organisatoren van de WTCR − FIA World Touring Car Cup in 2020 tot vier meetings van drie en twee meetings van twee wedstrijden per raceweekend noopte, wordt voor 2021 teruggegrepen naar het vertrouwde 'double-header'-format. Tijdens alle acht meetings zullen telkens twee wedstrijden worden betwist, waarbij race 2 als van oudsher twee of drie ronden meer zal tellen. Enkel de WTCR Race of Germany op de Nürburgring Nordschleife telt twee gelijke races van drie ronden.

Elk WTCR-weekend start met twee vrije oefensessies van resp. 45 en 30 minuten en een in drie fasen opgesplitste kwalificatiesessie. Uitzondering alweer voor de race op de Nordschleife waar één enkele kwalificatiesessie van 40 minuten is voorzien. De top 5 van zowel Q1 als Q3 scoort één tot vijf punten, in Duitsland sprokkelen de eerste vijf gekwalificeerden resp. 10-8-6-4-2 punten.

Op voorwaarde dat er zich minstens drie dames voor een volledig seizoen inschrijven, krijgen vrouwelijke piloten voortaan extra aandacht via een apart klassement. De eerstgeklasseerde dame gaat met de FIA WTCR Female Driver-titel lopen.

Onze landgenoot Gilles Magnus is de eerste en meteen ook de laatste winnaar van het Rookie Driver-klassement nu de WMSC instemde met een naamswijziging. Voortaan hebben we het over Junior Driver, een klassering waarvoor enkel  min 24-jarigen in aanmerking komen die voor 2019 aan geen enkele WTCR- of WTCC-wedstrijd deelnamen.

WTCR-kalender 2021:
WTCR Race of Hungary, Hungaroring, 14-16 mei
WTCR Race of Slovakia, Slovakia Ring, May 21-23 mei*
WTCR Race of Germany, Nürburgring Nordschleife, 3-5 juni 
WTCR Race of Portugal, Vila Real, 25-27 juni 
WTCR Race of Spain, MotorLand Aragón, 9-11 juli
WTCR Race of South Korea, Inje Speedium, 8-10 oktober*
WTCR Race of China, Venue TBC, 5-7 november
WTCR Race of Macau, Circuito da Guia, 19-21 november
*Mits akkoord met event promotor 

Foto: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op donderdag 17 december 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons