van der Horst

FIA Truck Grand Prix: Zeges voor Norbert Kiss en Adam Lacko

FIA Truck Grand Prix Zolder
FIA Truck Grand Prix Zolder
De eerste racedag van de FIA Belgian Truck Grand Prix gaf meteen aan waarom de internationale FIA serie voor de racende trucks ieder jaar België en Circuit Zolder aandoet. In de paddock was het al gezellig toeven en op de piste waren spektakel en spanning de codewoorden. De grote namen van deze eerste dag waren zonder meer Norbert Kiss, Adam Lacko en Karol Urbaniak.
  • Hamofa Performance
Het hoogtepunt van de FIA Belgian Truck Grand Prix is uiteraard de… Truck GP. Even de spelregels herhalen, de mastodonten rijden twee races per dag, telkens over 12 ronden. Vier races dus van 50 kilometer, puur en onvervalst spektakel met 5 ton en meer dan 1000 pk op het asfalt.
 
De eerste van vier races van het Belgische weekend was voor de regerende Europese kampioen Norbert Kiss in zijn OXXO Truck MAN. De Hongaar haalde het met enkele vrachtwagenlengtes op de Tsjech Adam Lacko in zijn Freightliner en de Spanjaard Antonio Albacete, ook al in een MAN. De oud-DTM vedette Ellen Lohr reed in haar… MAN naar een 6de stek, onder meer na een stevig robbertje vechten met enkele van haar concurrenten, het levende bewijs dat Lohr nog niets van haar DTM-periode verleerd heeft.  
 
De tweede race startte op een nog steeds wat natte piste en na een mooi duel ging de zege naar Adam Lacko, voor de Duitser Jochen Hahn (MAN) en de winnaar van enkele uren eerder, Norbert Kiss. Ellen Lohr werd 7de.
 
De eerste race van de dag was echter voor de KIA Picanto van het KIA Lotos Championship weggelegd. Een vol veld identieke wagens, dat heet cupracen en zoals we weten is cupracen een bijzonder eerlijke en spectaculaire manier van autosport. Net na de middag was de Pool Karol Urbaniak de snelste, voor zijn landgenoten Albert Legutko en Michal Smigiel, overigens leider in de puntenstand voor de finale in Zolder. In de gastwagen van KIA was er een optreden voor onze landgenoot Pierre Neve, zoon van Eric Neve, en hij tikte aan als 8ste.
 
Net voor het afsluiten van de dag mochten de KIA Picanto weer de piste op, voor de allerlaatste race van het seizoen. Het werd op een opdrogende piste, maar in spectaculaire omstandigheden, weer een zege voor Karol Urbaniak, voor Pawel Malczak en de Duitser Max Zschuppe. Pierre Neve werd 13de.
 
Net vandaag werd de geboorte van een KIA Picanto Cup Benelux aangekondigd!
 
Tegen de chrono
 
Nog toerwagens maar dan met meer paarden en spoilers, zijn er uiteraard voor de deelnemers aan het FIA ETCC of Europese toerwagenkampioenschap. In tegenstelling tot het EK dat in de jaren ’80 de Limburgse omloop aandeed met Volvo, Rover en andere BMW, nu geen uithoudingsrace, maar pure sprintwedstrijden. Morgen zien we op de polepositie de Georgiër Davit Kajaia in een Team Engstler BMW 320 TC. Hij wist in de eerste minuten van de kwalificatie een snelle ronde neer te zetten, waarna het plots hevig begon te regenen. In de SMT Seat Cup zette Mato Homola de polepositie neer, goed voor de tweede tijd algemeen. Michal Matejovsky (BMW) en Niklas Mackschin (Ford) waren de snelste in hun categorie.  
 
Last but not least nog vermelden dat er morgen, zondag, ook twee wedstrijden van de Lotus Cup Europe verreden worden. De poleposities voor beide races zijn voor de Brit Jonathan Walker. Gregory Rasse was met twee derde plekken telkens de beste Belg, terwijl de Oostendense Lotus-verdeler Thierry Verhiest tweemaal naar de zevende plaats reed. 

Circuit Zolder Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op zondag 20 september 2015.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons