van der Horst

FIA Truck Grand Prix: Voorbeschouwing van de organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux begint in Zolder aan slotfase van seizoen. Ayhancan Güven is stevig leider in het kampioenschap, maar Xavier Maassen ligt op vinkenslag, terwijl Menno Van de Grijspaarde onder druk van Sandra van der Sloot leider is in Klasse B.
Het lijkt alweer zo lang geleden, de races in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa, eind juli… De rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn dan ook best ongeduldig om opnieuw in actie te komen. Voor de seizoensfinale in het Zuid-Franse Le Castellet, half oktober, staat de specialisten van de snelste monomerkencup van de Benelux nog een andere prestigieuze afspraak te wachten. De Zolder FIA Truck Grand Prix is één van de meest populaire meetings van de Limburgse omloop. Voor overvolle tribunes zullen het twintigtal Porschisten op de startgrid er uiteraard alles aan doen om tussen de races van het Europese truckkampioenschap voor het spektakel te zorgen. Die trucks zullen er trouwens voor zorgen dat het asfalt er zoals steeds iets gladder zal bijliggen.

Ayhancan Güven (Attempto Racing) kon van de meeting in Spa-Francorchamps gebruik maken om een vierde zege te laten optekenen en een ruime voorsprong in het kampioenschap te veroveren. Hij start deze voorlaatste meeting van het seizoen met een comfortabele boni van 25 punten. Hoewel de 20-jarige Turk van alle toprijders allicht diegene is met de minste ervaring in Zolder, zal hij zich allicht wel herinneren dat hij vorig jaar in het voorprogramma van de FIA Truck Grand Prix een race wist te winnen.
“Ja, in 2017 liep het hier niet slecht”, glimlacht hij. "Maar ik wil in deze fase van het kampioenschap vooral het hoofd koel houden. Het is nu essentieel om stevig te scoren. Niet te veel nadenken wordt dan ook mijn tactiek, maar tegelijk ga ik niets doms doen. We zullen wel zien of dat opnieuw naar een goed resultaat leidt.”

De Nederlander Xavier Maassen wist dit jaar al drie keer te winnen en voelt zich best thuis in Zolder. Hij wist er al met eenzitters en GT-wagens te winnen, onder andere ook in de 24 Uur van Zolder. Het doel van de regerende kampioen en van zijn team DVB Racing is de druk op Ayhancan Güven hoog houden... en toeslaan als de gelegenheid zich voordoet!

Ook zijn Nederlandse landgenoot Max van Splunteren (GP Elite) kent de Limburgse piste goed. Een maand geleden stond hij nog aan de start van de Zolderse etmaalrace. Als derde in de tussenstand weet hij dat zijn titelkansen beperkt zijn, maar na een eerdere zege in Zandvoort wil hij best opnieuw aanknopen met de overwinning.

Ook voor Dylan Derdaele wordt het hoogste podiumtrapje het doel. De kampioen van 2016 is de lokale held in Zolder, zeker als viervoudig winnaar van de 24 uurs-race daar. Dit jaar veroverde hij echter nog maar drie podiumplaatsen, en de Limburger aast op revanche.

De voorlopige Top-5 wordt vervolledigd door de ervaren Jurgen van Hover (Speedlover), die in zijn thuiswedstrijd zijn plaats in de tussenstand zal verdedigen tegen de Nederlander Jesse van Kuijk (GP Elite), eveneens van de partij tijdens de recente 24 Uur.

Van de Grjispaarde onder druk
 
Menno van de Grijspaarde (GP Elite), aan het begin van het seizoen stevig leider in Klasse B (de "gentlemen drivers") had in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa een minder geslaagd weekend. Tegelijkertijd puurde amazone Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) alles uit haar nieuwe Porsche 911 GT3 Cup GEN II, na het seizoen te zijn begonnen met wagen van de eerste generatie. Sandra, teruggekomen tot op tien punten van Menno van de Grijspaarde, gelooft er nog rotsvast in. “Met mijn GEN II kon ik in Spa vaststellen dat ik voor de zege in Klasse B kan gaan”, stelt ze. “Ik wist er één keer te winnen en één keer was ik tweede, een duidelijk bewijs van mijn progressie. Er blijven nog vier races af te werken en ik heb nog een kans om de titel te grijpen. Geloof me vrij, ik zal niets laten liggen.”

Met Ziad Geris (GP Elite) en Roger Grouwels (RaceArt) op de derde en vierde plek domineren de Nederlands de kopgroep in Klasse B, maar Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) hoopt tijdens dit laatste Belgische raceweekend te kunnen laten zien dat hij niet per toeval de regerende vice-kampioen is. Als vijfde, en met een 911 GT3 Cup van de eerste generatie, ligt de Luikenaar maar 21 punten achter leider Menno van de Grijspaarde. Dat belooft! 

Op vrijdag en zaterdag staan er twee vrije trainingen op het programma, waarna op zaterdag (13u05) de dubbele kwalificatiesessie volgt. De twee races worden op zondag afgewerkt, om 12u55 en 16u50.

Porsche GT3 Cup Challenge BeneluxSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op donderdag 13 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting FIA Truck Grand Prix.
  • VR Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons