van der Horst

FIA wil zicht in garages vrijwaren en verbiedt menselijke muren

WEC race Francorchamps Team Porsche
WEC race Francorchamps Team Porsche
Dat de fabrieksteams, en dan vooral in LMP1, er baat bij hebben om bepaalde innovaties aan het zicht van de concurrentie te onttrekken, is al langer geweten. Maar daar stelt de FIA nu paal en perk aan nadat er tijdens de Le Mans-testdag vorige week zondag opvallend veel bodypanels en teampersoneel strategisch werden gepositioneerd om niets bloot te stellen aan het oog van de aanwezige media én race officials.
Teamleden van Toyota Gazoo Racing
Teamleden van Toyota Gazoo Racing
Zo stond er een muur van teampersoneel bij Audi toen men daar bezig was met het repareren van een schokdemper. Zoiets zal, onder meer met het oog op Le Mans volgende week, niet meer mogelijk zijn door een verduidelijking die de FIA zopas uitstuurde. Deze luidt als volgt: "Elk onderdeel van het bodywork dat vóór de auto wordt geplaatst zal beschouwd worden als een belemmering van het zicht in de garage, behalve als dit wordt neergelegd zodat de auto niet geheel of gedeeltelijk aan het zicht wordt onttrokken. Elk teamlid dat vóór de auto staat in de garage en er geen werk op uitvoert zal eveneens worden aanzien als een belemmering van het zicht. Een muur van teamleden voor de wagen is ten strengste verboden."

Meer openheid dus in het FIA WEC en Le Mans, een duidelijk signaal van de FIA dat ze niet het pad willen betreden waarover de Formule 1 al decennia wandelt.

Foto's: Racing International Photography & Arne Simons  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons