van der Horst

Montalegre: Nabeschouwing JJ Racing

Onder een stralende zon werd afgelopen weekend op de Pista Automóvel de Montalegre in Portugal de allereerste manche voor het FIA World rallycross championship georganiseerd. Onze drukker uit Hoeselt is de enige Belg die zich heeft inschreven voor een volledig WK rallycross seizoen. Jos en zijn team keken dan ook vol verwachting uit naar deze eerste afspraak op de kalender.In totaal verschenen er 19 Supercars aan de start waaronder zes officiële teams met telkens twee toppiloten. Het beloofde dus een prachtig weekend en een spannende strijd te worden voor de zes finale plaatsen.Voor aanvang van het echte race werk had de organisatie op vrijdagavond nog iets speciaals voor de Supercars in petto. Zo werden ze onder politiebegeleiding door Montalegre geleid waarna ze in de plaatselijke evenementenhal aan de pers en de enthousiaste plaatselijke bevolking werden voorgesteld.
In de eerste heat op zaterdag stond Jos na de loting aan de start van de allereerste reeks voor het FIA WK rallycross. Langs hem stonden Doran die door een technisch probleem niet op de startgrid verscheen, Theuil en Solberg. Jos finishte uiteindelijk als derde en wist hiermee een veertiende tijd te realiseren. Dit bracht hem samen met Theuil, Santos, gewezen Wereldkampioen F1 Villeneuve en Karlsson aan de start van de tweede kwalificatieheat. Na een knappe reeks en goede jokerstrategie werd onze man uit Hoeselt als tweede afgevlagd na Theuil en wist hij een elfde tijd op te tabellen te zetten. Op zondagmorgen kon Jos geen tijd realiseren in de derde heat doordat de versnellingsbak stuk ging op het einde van de eerste ronde. Deze werd dan ook door de mechaniekers in de korte tijd tussen de derde en vierde reeks vervangen. De laatste kwalificatiemanche leverde onze drukker opnieuw een veertiende tijd op na een reeks waarin hij als derde finishte achter de toppiloten Bakkerud en Villeneuve.
 
Zo stond Jos op een dertiende plaats algemeen na zijn vier kwalificatiemanches. Maar doordat Andy Scott die als twaalfde geklasseerd stond zijn Peugeot 208 niet tijdig op de startgrid kreeg na de motorschade opgelopen bij een brandje in de vierde heat kon onze drukker uit Hoeselt alsnog in de semi – finale plaats nemen. Op de polepositie stond “Mister Hollywood” Petter Solberg met langs hem Topi Heikkinen, de tweede startrij was voor Timmy Hansen en Koen Pauwels. Op de laatste startrij kreeg Jos het gezelschap van de knappe Zweedse Ramona Karlsson. Na een goede start dook Jos meteen de jokerlap in en wist hiermee een positie te winnen tegenover Karlsson. Finaal eindigde hij op de vijfde plaats waarmee hij twee extra kampioenschapspunten scoorde.Na dit knappe resultaat en het bereiken van een semi – finale plaats tijdens de allereerste manche van het FIA World rallycross championship keerde het team dan ook met een zeer tevreden gevoel terug uit Portugal. De grote finale werd uiteindelijk overtuigend gewonnen door Petter Solberg voor de twee Olsbergs/MSE boys Bakkerud en Nitiss.
 
Reactie Jos:
We beleefden een fantastisch rallycross weekend in Portugal. Vrijdagavond was er al de openingsceremonie en reden we met de Supercars door het centrum waar veel enthousiaste mensen ons stonden op te wachten. Foto’s werden uit gedeeld, handtekenigen gezet voor jong en oud het hoort er allemaal bij. De organisatie door IMG staat weer een trapje hoger dan vorig jaar, de professionaliteit druipt er vanaf. Na de loting stond ik in het eerste wereldkampioenschap ooit in de allereerste heat met onderandere Petter Solberg en Liam Doran. Toch wel iets om fier over te zijn. In de tweede reeks was er een mooi gevecht met Villeneuve, ook in de derde reeks op zondag ging het goed tot de versnellingsbak het begaf, deze werd dan ook door het team knap op tijd vervangen voor de vierde heat. Bleek nu dat we ons na de vier kwalificatiemanches als eerste reserve moesten aanbieden op de pré grid van de semi-finales voor het geval dat er iemand niet kon starten. Dit was het geval voor Andy Scott en zo kwamen we op de laatste plaats in de semi-finale. De eerste ronde was goed maar in de tweede werd ik aangetikt door Ramona Karlsson en ging de achterband eraf. Zo liep het natuurlijk minder vlot al hebben we wel de finish gehaald. Heel het team was achteraf dan ook blij met deze prestatie. Het smaakt naar meer, maar wij realiseren ons ook dat het nog moeilijk zal worden, er komen nog veel goede piloten bij en het niveau is verschrikkelijk hoog. Maar ons hoor je niet klagen, we verheugen ons reeds op Lydden Hill, mooi parcours, veel deelnemers, kort bij huis, meer durven we niet te verlangen.
 
Volgende afspraak op de JJ Racing kalender is de tweede manche voor het WK rallycross op 24 en 25 mei op het Britse Lydden Hill Race Circuit. Deze wedstrijd telt eveneens mee voor het Europees Supercar kampioenschap en beloofd alvast voor een vol huis te zorgen met tal van extra toppers aan de start.

JJ Racing pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 8 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Montalegre.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons