van der Horst

Finale Races: Nathan Vanspringel tegen allen

Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Na de vijfde meeting van de Ford Fiesta Sprint Cup 2021 op Spa-Francorchamps wordt er tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen een punt gezet achter het vierde seizoen van de Belgisch-Nederlandse Ford-merkencup. Hoewel Nathan Vanspringel slechts één keer als winnaar de finish bereikte, bleef hij al die tijd stevig aan de leiding in het kampioenschap en dat heeft hij te danken aan een bijna perfect jaar – op één keer na scoorde hij altijd hoog genoeg – en herhaalde misstappen van zijn directe rivalen. Zo triomfeerde Tomas De Backer drie keer, terwijl Milan De Laet en Kenny Herremans twee keer wonnen, maar alle drie evengoed vaak naast de prijzen grepen.
Het verloop van de twee tijdens het Racing Festival verreden races leert ons eens te meer dat er in de mechanische sporten nog steeds rekening dient gehouden te worden met het fameuze pechduiveltje. Zo vernamen we dat de radiator van de #29 Vanspringel Automobiles op het einde van Race 2 stukging en Nathan Vanspringel geen ronde meer had kunnen afleggen ! Nu geraakte hij aan de eindmeet, goed voor een 4de plaats, 13 punten ofte een totaal van 155 punten. De titel ligt in zijn bereik. Op voorwaarde dat Brusselaar op TT Circuit Assen voldoende kan scoren, en Milan De Laet of Kenny Herremans niet zo hoog finishen, lees het behalen van twee overwinningen. 
 
De Laet telt 134 punten. Indien hij twee keer zou winnen, komt de rijder van de #22 EJ Automotive aan een eindtotaal van 174 punten. In dat geval moet Vanspringel minstens 20 punten inschrijven en kijkt hij aan tegen een totaal van 175 punten. Met één puntje minder, is er  sprake van een ex aequo en in dat geval geeft het aantal overwinningen de doorslag : tot hiertoe won De Laet twee keer en Vanspringel heeft één overwinning. 
 
Bijna een gelijkaardige situatie bij Kenny Herremans. Met twee zeges zou de rijder van de #3 AM FordStore Feyaerts aan een eindtotaal kunnen komen van 170 punten. Vanspringel moet dan zestien goedmaken… Er is nog een derde kaper op de kust en die heet Tomas De Backer. 126 punten voor de rijder van de #97 Wiseco Ford Peerlings of dankzij twee overwinningen een totaal van 166 punten met een verschil van 12 goed te maken punten voor Vanspringel. 
 
Er is een vierde speler die, zonder aanwezig te zijn in de Finale Races, een rol van  betekenis heeft en dat is het trio Huart-Borgmans-De Witte ! Omdat hij geen kans meer zag om zijn vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup in schoonheid te laten beëindigen en liever alles zette op een titel in de genaamde Belcar Skylimit Sprint Cup, verkoos Philippe Huart verstek te geven voor de afspraak op The Cathedral of Speed.  Gelijkaardige redenen rechtvaardigen evenzeer de afwezigheid in Assen van het Alnimax-duo Alexander Borgmans-Maxim De Witte. 
Zonder dit trio zouden we mogen uitgaan van negen deelnemers in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup en gezien er in het reglement staat dat ‘elke rijder scoort punten, op voorwaarde dat hij de start heeft genomen’, mag Nathan Vanspringel bij wijze van spreken na de start van Race 1 én Race 2 opgeven en wordt hij als 9de gerangschikt, hetgeen overeenstemt met een winst van 14 punten en een eindtotaal van 169 punten.  
 
Wint De Laet één race en gaat hij in één race als 2de over de eindmeet, komt hij aan een totaal van 171 punten en heet hij kampioen. Een gelijkaardig scenario zou Kenny Herremans een totaal opleveren van 167 punten maar wel titelverlies met slechts twee puntjes. Bij al deze rekensommetjes hebben we de drie toe te kennen extra punten (nog) niet meegerekend: voor pole position en snelste ronde in Race 1 én Race 2 ! En er zijn nog kandidaten voor een mooie eindplaats, die weliswaar niet meer in aanmerking voor de titelstrijd, maar niet onbelangrijk zijn bij het verdelen van alle plaatsen en dito punten, lees ook het afsnoepen van winst bij één van de titelspelers. We denken hierbij vooral aan Polle Geusens, Ford Peerlings-teammaat van Tomas De Backer, en winnaar in zijn allereerste Fiesta-race ! Ook Kenny Herremans heeft met Tom Feyaerts en Junior Planckaert – nog een ex-winnaar -, mogelijke FordStore Feyaerts-ondersteuning en dan zijn er nog Azerti-rijder Wim Coekelbergs of Geoffrey Vanspringel, broer van !  
 
Gezien voor het Junior Ford Fiesta Sprint Cup de in het algemeen klassement behaalde punten worden weerhouden, gelden hier dezelfde scenario’s en dezelfde acteurs. Op uitzondering van Kenny Herremans. 
 
In het Ford Dealer Team  Championship is het nogmaals de #29 Vanspringel Automobiles van Nathan Vanspringel in het voordeel en zal winst of verlies van #3 AM FordStore Feyaerts (Herremans) of #97 Wiseco Ford Peerlings (De Backer) bepalen of de Brusselse Ford-verdeler zich een tweede keer tot de snelste Ford-verdeler mag uitroepen. Zonder de #98 Ford Peerlings van Huart aan de start, heeft Ford Peerlings met de #90 van Polle Geusens nog een extra kandidaat voor het eindpodium.   
 
Hoewel de Nederlandse deelnemers in de eerste plaats voor hun eigen klassementen strijden, hebben enkelen onder hen veel oog voor de Dutch Belgian Super Star, waarin telkens twintig punten vallen te verdienen in de Top 20 Nederland-België. Laurens de Wit leidt daar voor, jawel, Nathan Vanspringel, maar het verleden heeft ons geleerd dat onze jongens weinig of niet geven om die NL-BE-challenge en desgevallend op de piste het voetje lichten en de voorkeur geven aan de zuiver Belgisch rangorde. 
 
Na private tests en een eerste vrije sessie op vrijdag 29 oktober, is er traditioneel op zaterdag 30 oktober een tweede vrije sessie van dertig minuten, met daaropvolgend om 14u20 de kwalificaties. Dan kennen we zowel de Belgische als de Nederlandse « pole man » en nog meer de omgekeerde Top 5 voor Race 1, die op zondag 31 oktober klokke 10u00 van start gaat. Om 15u55 volgt Race 2 en na weerom dertig minuten racen weten we wie de namen zijn van de kampioenen 2021 ! Tenzij na Race 1 de teerlingen reeds geworpen zijn… 
 
Palmares Ford Fiesta Sprint Cup 
 
2018 : 
Overall: Kenny Herremans 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Ayrton Redant 
Ford Dealer Team Championship : FordStore Feyaerts 
 
2019 : 
Overall : David De Saeger 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Nathan Vanspringel 
Ford Dealer Team Championship : FordStore Vanspringel 
 
2020 : 
Overall : Kenny Herremans 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer 
Ford Dealer Team Championship : FordStore Feyaerts 
 
Kampioenschap : 
 
Overall: 1. Nathan Vanspringel 155; 2. Milan De Laet 134 ; 3. Kenny Herremans 130; 4. Tomas De Backer 126; 5. Philippe Huart 114 ; 6. Polle Geusens 99 ; 7. Tom Feyaerts, Maxim De Witte 74; 9. Alexander Borgmans 72; 10. Junior Planckaert 64; 11. Geoffrey Vanspringel 59; 12. Wim Coekelbergs 38; 13. Johan Van Loo 17 
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 155; 2. Milan De Laet 134; 3. Tomas De Backer 126; 4. Alexander Borgmans 72 
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #29 Vanspringel Automobiles 161; 2. #3 AM FordStore Feyaerts, #97 Ford Peerlings Pelt nv 132; 4. #98 Ford Peerlings 122; 5. #90 Ford Peerlings nv Pelt 105;  6. #19 Ford Peerlings Lommel 83; 7. #4 FordStore Feyaerts, #14 Ford Peerlings Lommel 80; 9. #11 Team Longin by FordStoreFeyaerts 73; 10.  #30 Vanspringel Automobiles 66; 11. #95 Ford Peerlings nv Pelt 6 
 
Dutch Belgian Super Star: 1. Laurens de Wit 188; 2. Nathan Vanspringel 165; 3. Nikodem Wierzbicki 161; 4. Milan De Laet 130 ; 5. Kenny Herremans 126 ; 6. Tomas De Backer 118 ; 7. Philippe Huart 113 ; 8.  Aleksander Olejniczak 106; 9. Polle Geusens 103 ; 10. Gianni Stefano van de Craats 90 ; 11. Maxim De Witte 81 ; 12. Johan Land 72 ; 13. Daniëlle Geel 71 ; 14. Stefan Barewijk 68 ; 15. Tom Feyaerts 66 ; 16. Geoffrey Vanspringel, Alexander Borgmans 60 ; 18. Junior Planckaert 59 ; 19. Esmée Kosterman 49 ; 20. Lisette Grinwins 44 ; 21. Wim Coekelbergs 31 ; 22. Kristoff Cox 27 ; 23. Bart Loenders 18 ; 24. Johan Van Loo 17 ; 25. Jurgen Van den Broeck 8 

Ford Fiesta Sprint Cup
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 27 oktober 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons