van der Horst

Finaleraces: Kenny Herremans, Martin Leburton, Ayrton Redant en Jens Verbesselt: wie van de vier?

Thibault Parmentier
Thibault Parmentier
Komend weekend valt het doek over de eerste uitgave van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. Op het snelle TT Circuit Assen, ook bekend als Circuit van Drenthe of The Cathedral of Speed, komen de Belgische Fiesta’s voor de vijfde en meteen laatste keer aan de start in bloedstollende sprintjes tussen enkele gevestigde waarden en, vooral, totdan onbekende jonge debutanten!
Aan de vooravond van de finale van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup staat Stienes Longin nog aan de leiding, maar gezien hij zijn positie niet zal verdedigen, staat de weg open voor andere kandidaten in het titelgevecht!

Kenny Herremans
Kenny Herremans
Rekenkundig komen alleen nog Kenny Herremans, Martin Leburton, Ayrton Redant en Jens Verbesselt in aanmerking in de strijd om de eerste Belgische titel. Twee keer winst, pole position en twee keer de snelste ronde leveren een totaal van 43 punten op. Met een totaal van 105 punten beschikt Kenny Herremans, ontegensprekelijk de revelatie van het seizoen, over iets meer reserve. In die mate dat hij ingeval van slechts twee keer derde nog steeds 135 punten zou tellen, tegenover 135 voor Martin Leburton, via een 1ste en 2de plaats, en 132 op de teller voor Ayrton Redant, mits 2de en 1ste. In dat geval zullen de 3 punten van de “pole” en twee keer de snelste ronde de doorslag geven. Bij dit virtueel score houden we (nog) geen rekening met het doen en laten van Jens Verbesselt:  ingeval van twee overwinningen komt ook hij aan 132 punten en zullen wederom de snelste rondetijden bepalen wie zich tot Belgisch kampioen mag kronen.

Martin Leburton en Jens Verbesselt
Martin Leburton en Jens Verbesselt
Kapers op de kust? Na dubbele pech in Round 4 op Spa is Philippe Huart uitgeteld voor de titel. In Spa had hij telkens zicht op een Top 3 en eindigde eerder op Zandvoort mooi 3de na een flinke strijd met EMG-kameraad Verbesselt.  De rijder van de #4 Ford Hergon aast in Nederland op revanche en zou via een langverwachte zege wel eens kunnen zorgen voor het herschikken van de rangorde in de Top 3, waar Stienes Longin bijna zeker plaats zal moeten ruimen voor één van de geciteerde namen. Zij moeten ook nog opletten voor outsiders die niet meteen een rol spelen in het kampioenschap maar niettemin willen schitteren bij hun debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup. We denken hierbij aan… Niels Lagrange, die Frank Van Langendonck vervangt achter het stuur van de #30 Herroelen Motors by Niels Lagrange. Met zijn jarenlange ervaring is Niels van alle markten thuis en hij is vastbesloten om het eerste seizoen van het verenigde Herroelen Motors by Niels Lagrange in schoonheid te beëindigen. Hetzelfde kan gezegd worden van diens teammaat Jo Vandersmissen en Hanne Terium in de derde Fiesta van EMG Motorsport.

Ayrton vs. Yannick Redant
Ayrton vs. Yannick Redant
Gezien er in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup rekening wordt gehouden met de reëel behaalde punten in het algemeen klassement moet Ayrton Redant de baas blijven van broertje Yannick, zonder dat hij op de piste de tegenstrevers voor de ‘grote’ titel uit het oog verliest, een missie waar hij mogelijk de hulp kan gebruiken van z’n… jongere broer! Hetzelfde geldt voor Thibault Parmentier. Hij heeft zicht op de 2de of 3de plaats en is ook nog Team Floral-maatje van Ruben Valckenaere en… Kenny Herremans!

Ayrton en Yannick Redant
Ayrton en Yannick Redant
In het Ford Dealer – Team Championship daarentegen wordt er op TT Circuit Assen eigenlijk nog slechts gestreden voor de 2de en 3de eindplaatsen: FordStore Feyaerts heeft in de finale genoeg aan het scoren van vijf punten om zich te verzekeren van de titel als beste/snelste Ford-verdeler. Tom Feyaerts, die de familie Longin achter het stuur van de #24 FordStore Feyaerts vervangt, heeft dan ook slechts één opdracht en dat is de twee races zo goed mogelijk volmaken. Ook hier zien we dezelfde tegenstanders, want Herremans rijdt voor Ford Van den Bossche, de Redant-broers komen uit voor Ford Geeraerts, Martin Leburton verdedigt de eer van Vanspringel Motorsport en Jens Verbesselt strijdt voor Ford Garage Trading.

Nadat de Belgische Fiesta’s zowel op Circuit Zandvoort als Spa-Francorchamps de piste deelden met de Nederlandse collega’s, zijn de wegen deze keer opnieuw gescheiden. De eerste Belgische race over dertig minuten start op zondag 21 oktober om 12.05 uur. De tweede confrontatie vindt plaats om 16.35 uur. Klokke 17.05 uur kennen we dan de namen van de drie Belgische Ford-kampioenen, maar wellicht zullen we afloop van Race 1 al een beter zicht krijgen op de punten en de kansen van de verschillende titelpretendenten.

Kampioenschap: 1. Stienes Longin 110; 2. Kenny Herremans 105 ; 3. Martin Leburton 98 ; 4. Ayrton Redant 95 ; 5. Jens Verbesselt 92 ; 6. Philippe Huart 72 ; 7. Yannick Redant 68 ; 8. Thibault Parmentier 62 ; 9. Jo Vandersmissen 40 ; 10. Phil Bastiaans, Nick Stox 39 ; 11. Bert Longin 37 ; 12. Frank Van Langendonck 33; 13. Romain Degeer 32 ; 14. Ruben Valckenaere 30; 15. Hanne Terium 29; 16. Kata Bozo 26 ; 17. Rik Geerts 15; 18. Roland Bezuur 6.
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. A. Redant 95 ; 2. Y. Redant 68 ; 3. Thibault Parmentier 62 ; 4. Nick Stox 39; 5. Romain Degeer 32 ; 6. Ruben Valckenaere 30 ; 7. Hanne Terium 29; 8. Kata Bozo 26 : 9. Rik Geerts 15
 
Ford Dealer – Team Championship: 1. FordStore Feyaerts 146; 2. Ford Van den Bossche 110 ; 3. Ford Geeraerts, Vanspringel Motorsport 104; 5. Ford Garage Trading 99; 6. Ford Hergon 81; 7. Unicars 71; 8. Herroelen Motors 49; 9. Ford Delhez 37
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 17 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons