van der Horst

Finaleraces: Verslag race 1 Supercar Challenge

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
De race van de Supercar Challenge pb Hankook start op een onverwachte droge baan. De zon is gaan schijnen en de baan is ver opgedroogd wat betekent dat de slick banden dit weekend toch nog gebruikt gaan worden vandaag.
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
De pole position werd vanmorgen veroverd door Ward Sluys en Bas Schouten en Bas Schouten neemt de start voor zijn rekening. Naast hem staat Pieter van Soelen die vandaag mag starten in de BMW M4 Silhouette. Roger Grouwels staat met zijn Porsche op de derde positie en Bob Herber start vanaf positie vier. Henry Zumbrink is de eerste Supersport 1 deelnemer op de startgrid op plek vijf en daarnaast zien we de Lotus van Roelant de Waard op de vijfde positie. Patrick de Vreede start van de eerste plek in de Supersport 1 divisie en Bart van den Broeck heeft het stuur in handen van de Peugeot RCZ en is de eerste Sport divisie bolide tijdens de start.

De start was mooi en de twee BMW’s op de eerst rij gingen naast elkaar op de eerste bocht af maar Bas Schouten wist deze eerste battle uiteindelijk te winnen omdat hij aan de goede kant zit. Pieter van Soelen heeft een minder goede eerste ronde en valt terug waardoor Roger Grouwels doorstoot naar de tweede positie. Jos Jansen heeft opnieuw een zeer goede start meegemaakt en ligt op de derde positie na de eerste doorkomst, voor Bob Herber.

In de Supersport 1 divisie heeft Henry Zumbrink heeft een prima start gehad en hij heeft met de BMW Z4 de leiding behouden Roelant de Waard in de Lotus. Dennis de Borst heeft bij de start de derde positie overgenomen voor Ruud Olij. Ronald van Loon is terug gevallen naar de zesde positie.

In de Sport divisie heeft Bart van den Broeck de leiding behouden. Daarachter is het Sandra van der Sloot die een hele goede start heeft meegemaakt en de tweede positie in handen heeft, voor Toon Rutgers. Zij gaan, ook nog samen met Rob Nieman de strijd aan. 

Dan zien we dat Patrick Lamster zijn Porsche op een aardewal naast de baan heeft gezet waar hij door de marshalls vanaf geholpen moet worden. Dit kost veel tijd en veel posities. Ook zijn teamgenoot Wiebe Wijtzes spint met zijn Porsche van de baan en verliest daardoor posities.

Vooraan in het veld is het Bas Schouten die gelijk een gat trekt naar Roger Grouwels en de andere concurrenten. Jos Jansen heeft daarachter een probleem gekend en is ver terug gevallen en moet de pitstraat zelfs opzoeken. Na een mooie start waar hij veel posities heeft gewonnen, lijkt hij door technische problemen zich niet te kunnen gaan mengen om de podiumposities.

Henry Zumbrink houdt stand aan de leiding in de Supersport 1 divisie, daarachter rukt Robert van den Berg op. Hij heeft de snelheid er goed inzitten en rijdt inmiddels op de tweede positie voor de twee Seats van Dennis de Borst en Stan van Oord. Ruud Olij valt terug uit dit groepje en hij moet zijn race vroegtijdig staken door een kapot differentieel.

In de Sport divisie is de top drie ook gehusseld. Na zes rondjes is het Toon Rutgers die de leiding heeft overgenomen en Sandra van der Sloot rijdt op zijn bumper. Bart van den Broeck heeft daarachter Rob Nieman op zijn bumper hangen.

Verder vooraan is het Robert van den Berg die de leiding heeft overgenomen van Henry Zumbrink en het veld van de Supersport 1 divisie nu aanvoert. De kampioenschapskandidaten Henry Zumbrink en Dennis de Borst rijden nu direct achter elkaar en het ‘gevecht’ kan beginnen op de baan. Op de vierde positie rijdt Stan van Oord en Roelant de Waard rijdt op de vijfde positie.

Vooraan het veld is het gat tussen Bas Schouten en Roger Grouwels inmiddels opgelopen naar dertig seconden. Bob Herber, rijdend op de derde positie, aast op zijn voorligger Roger Grouwels en zal proberen aan te haken om zijn slag te slaan om de Porsche in te halen.

In de Sport divisie is Bart van den Broeck nog een positie terug gevallen naar de vierde positie. Rob Nieman is hem voorbij gegaan. Daarvoor zijn het nog altijd Toon Rutgers die Sandra van de Sloot van zich af probeert te houden.

Wanneer de pitstops beginnen voor de GT en Supersport II divisie, waar Patrick de Vreede de leiding in handen heeft voor Hanne Teriium, is er aan de kop niets veranderd.

In de Supersport en Sport divisie gaat de directe strijd dan nog even door. Henry Zumbrink verliest zijn tweede positie aan Dennis de Borst, welke nu achter Robert van den Berg aan kan. Het is weer een mooie strijd in de Supersport 1 divisie waar de eerste vijf deelnemers nog heel dicht op elkaar zitten.
Sandra van der Sloot weet Toon Rutgers voorbij te steken nog voor het pit window voor de Sport divisie open gaat. Het is een leuke strijd tussen de BMW en de Alfa. Daarachter lag Rob Nieman op de derde positie maar zijn Renault geeft de geest en hij moet zijn auto einde pitstraat parkeren wat betekent dat Bart van den Broeck weer een plaatsje doorschuift.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Dan wordt de race opgeschrikt door een groot ongeval tussen drie bolides. De Porsche van Edward Grouwels komt in contact met de BMW van Toon Rutgers bij een inhaalactie en de Porsche vliegt hierbij een stukje de lucht in en over de kop. Ook  Hanne Terium loopt bij dit ongeval schade op aan haar BMW. Wanneer de wagens tot stilstand zijn gekomen, wordt direct de safety car ingezet om de bolides op te ruimen. Hanne Terium kan uiteindelijk zelf haar weg vervolgen naar de pitstraat. Doordat er nog een tweetal auto’s stil staan op de baan en de veiligheid voor de marshalls in geding kwam, werd er besloten door de wedstrijdleiding om over te gaan naar code rood. Alle bolides werden dus op een rij stilgezet voor de rode lijn op het rechte stuk in afwachting tot een herstart.  

Het opruimen van het ongeval en het opruimen van een oliespoor kost wat tijd en er wordt besloten om te herstarten achter de safetycar voor tien minuten. Wanneer het veld weer vrijgegeven wordt zien we dat Ward Sluys, die het stuur over heeft genomen van Bas Schouten, het veld aanvoert. Daarachter is het Bob Herber, voor Roger Grouwels en Mark van der Aa.

In de Supersport 1 divisie heeft Peter Schreurs de leiding genomen, voor Benjamin van den Berg en Martin de Kleijn en in de Sport divisie is het John van den Voort die op de koppositie ligt, met daarachter Chris Voet, Jos Veldboer en Wim Lemmers.

In de eerste bocht is er dan contact tussen de Porsche van Roger Grouwels en de BMW M4 Silhouette van Mark van der Aa. De Porsche loopt hierbij schade op aan zijn voorbumper en radiator en Roger Grouwels kan niet anders dan zijn auto stilzetten bij het team in de pitstraat vlak voor het einde van de race.

Wanneer de finishvlag uiteindelijk valt is er de overwinning voor Ward Sluys en Bas Schouten. Daarachter is het Bob Herber die als tweede finisht, met slechts een verschil van 1.923 seconden. De derde plek op het podium is er voor Pieter van Soelen en Mark van der Aa.

De Supersport 1 divisie wordt uiteindelijk gewonnen door Peter Schreurs en Marcel van de Maat, die een voordeel hebben gehad door de rode vlag situatie. Martin de Kleijn heeft in de laatste ronden nog een plek gewonnen en samen met Dennis de Borst pakken zij de belangrijke punten van de tweede positie voor het kampioenschap. Robert en Benjamin van den Berg finishen als derde. 

Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw - BMW GTR
Patrick de Vreede/Rogier de Leeuw - BMW GTR
Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw mogen de overwinning vieren in de Supersport 2 divisie en in de Sport divisie pakken uiteindelijk toch Chris Voet en Bart van den Broeck de overwinning. Sandra van der Sloot en John van der Voort finishen als tweede en in de laatste ronden is Wim Lemmers nog voorbij gegaan aan Jos Veldboer. Wim Lemmers en Kim Troeijen staan dus op de derde trede van het podium vandaag.

Morgen start de tweede race om 14.55 uur en dit is tevens de laatste race van het seizoen 2017. Omdat vandaag de beslissing is gevallen in het kampioenschap van de GT divisie, waar Ward Sluys en Bas Schouten de laatste punten verzamelde om de titel binnen te slepen, is het nog wel spannend in de Supersport 1 divisie. Equipe Dennis de Borst en Martin de Kleijn hebben nu een voorsprong van 16 punten op equipe Eric van den Munckhof en Henry Zumbrink. Ook voor de derde positie in deze divisie zijn nog drie kandidaten, equipe Marcel van de Maat en Peter Schreurs (180 punten), Ronald en Luuk van Loon (176 punten) en Kosta Kanaroglou (161 punten). Wij wensen alle equipes veel succes voor morgen en wij hopen op een prachtige laatste race.

Supercar Challenge powered by Hankook
   • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons