van der Horst

Finaleraces: Verslag van de Qualifying Long Race

TCR Benelux Championship
TCR Benelux Championship
Het seizoen 2017 van TCR Benelux wil duidelijk met sterke nummertjes in schoonheid eindigen! Sinds de geboorte van TCR Benelux kregen we nog niet vaak een zodanig boeiende Long Race te zien. En hiermee bewees TCR Benelux eens te meer het zeer hoge niveau van deze competitie met gevechten op het scherp van de snee en adembenemende inhaalmanoeuvres. Mogen we hierbij nog even onderstrepen dat de auto die in 4de stelling reed vooraleer de pitstops eraan kwamen, uiteindelijk aan de haal ging met de overwinning. Van hoogspanning gesproken!
Hoewel de Peugeot 306 TCR van Aurélien Comte nog voor het einde van de eerste ronde diende op te geven, na een begin van een brandje, het gevolg van een olielek, was de start er al ééntje om duimen en vingers af te likken. Maxime Potty kwam het snelste uit de startblokken en ging Denis Dupont en Guillaume Mondron vooraf. Benjamin Lessennes verloor meteen het contact met de top en bleef de meerdere van Rik Breukers en Paul Sieljes.

Denis Dupont voerde achter het stuur van de SEAT Leon TCR de druk op Potty en na een mooi remmanoeuvre in de 4de ronde en het maken van een klein foutje, ging hij twee ronden later aan de leiding. De coureur van het RNT TCR liep daarop lichtjes uit op de rest van de bende. Rik Breukers (Audi RS3 LMS) had ondertussen Benjamin Lessennes (Honda Civic TCR) achter zich gelaten en begon te jagen op Guillaume Mondron (VW Golf GTI TCR), die hij in de 9de ronde voorbij snelde.

Tijdens de  verplichte pitstop koos Maxime Potty ervoor om door te rijden en enkele snelle ronden af te laten klokken.  De strategie van Team WRT loonde, want Mathieu Detry verscheen daarop als leider, voor de SEAT van Sam Dejonghe en de Audi’s van Mika Morien en Willem Meyer. Edouard Mondron (VW Golf) en Tom Coronel (Honda Civic) hadden het wat verder op aan de stok. Hun duel kwam ten einde toen Mondron een 'drive through' kreeg aangesmeerd voor het niet respecteren van de snelheidsbeperking in de pitlane.

Het tweede gedeelte van de Long Race werd getekend door de dominantie van Willem Meyer in de Audi RS3 LMS van het Bas Koeten Racing.  Na een licht contact met Dejonghe, ging hij teammaat Morien voorbij en daarop was ook Sam Dejonghe eraan voor de moeite. Met nog twaalf minuten te gaan, ging hij voorgoed aan de leiding, voor Mathieu Detry. Nadien bleef de Audi uitlopen en schonk daarop een tweede overwinning aan het Bas Koeten Racing, na de zege van Lorenzo Donniacuo in Mettet.

"Dit is gewoonweg fantastisch,"  schaterde Willem Meyer aan de eindmeet. "Opklimmen van de 4de naar de 1ste plaats… En dat op ons thuisterrein ! Gelukkig had de lichte aanrijding met Morien geen verdere gevolgen. De Audi draaide perfect en ik had het niet moeilijk om mijn tegenstanders achter mij te houden. "

"Het was de eerste keer dat ik hier aantrad en ook de eerste keer op een droge piste, ik kon hierdoor het ritme niet zo goed volgen,” klonk Detry, die het spijtig vond dat hij de 1ste plaats uit handen had moeten geven. Niettemin verwezenlijken hij en teammaat Maxime Potty een goede zaak in het kampioenschap, want zij naderen nu het duo Comte-Abbring.

"In de laatste ronden gaf de motor niet meer het volle pond, "  was de uitleg bij  Sam Dejonghe.
Op basis van de snelste rondetijden staat Mathieu Detry in “pole position” voor de eerste sprint, zondagochtend, en gaat er Willem Meyer, Tom Coronel, Mika Morien en Sam Dejonghe vooraf. In de namiddag is het in Sprint 3 de eer aan Rik Breukers om vooraan plaats te nemen, naast Denis Dupont, Maxime Potty, Paul Sieljes, Benjamin Lessennes en Guillaume Mondron. Dat belooft!

Noteren we nog dat de titel in het Team-kampioenschap (waarvoor enkel de uitslagen in de QLR meetellen) al gaat naar het Delahaye Racing!

Uitslag: 1. Meyer-Sieljes, Audi RS3 LMS, 33 ronden; 2. Potty-Detry, VW Golf GTI TCR 1.786; 3. Dejonghe-Dupont, SEAT Leon TCR, 4.930; 4. Breukers-Morien, Audi RS3 LMS, 6.281; 5. Lessennes-Coronel, Honda Civic TCR, 8.454; 6. Mondron-Mondron, VW Golf GTI TCR, 1.26.628; 7. Uyttendaele, Renault Clio Cup, 29 ronden; 8. Eyckmans-Cox, Renault Clio Cup, 1.16.686; 9. Van Laere-Van den Berge, Renault Clio Cup, 28 ronden.

Kampioenschap:
Overall  (before SR1/2/3/4): 1. Benjamin Lessennes 372 ; 2. Guillaume Mondron 356 ; 3. Aurélien Comte-Kevin Abbring 336 ; 4. Maxime Potty-Mathieu Detry 331 ; 5. Sam Dejonghe-Denis Dupont, 233 ; 6. Tom Coronel 205; 7. Giacomo Altoè 190; 8. Stéphane Lémeret 175; 9. Willem Meyer 172 ;  10. Mika Morien 169; etc.

Team (FINAL) : 1. Delahaye Racing 104 ; 2. Team WRT 99 ; 3. Bas Koeten Racing 83; 4. Boutsen Ginion Racing 74; 5. DG Sport 65; etc.

Kronos Events Press  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons