van der Horst

Finland: Nitiss versterkt leiderspositie in WK RallycrossRX

Tanner Foust - VW Polo Supercar
Tanner Foust - VW Polo Supercar
De vierde manche van het WK Rallycross RX is geëindigd in verwarrende omstandigheden na een zware crash tijdens de halve finales. Daarin werd het veld gehalveerd tijdens de start en verloren we een van de smaakmakers, de Noor Petter Solberg.
  • Hamofa Performance
Start Supercar
Start Supercar
Nadat actueel leider in het WK RallycrossRX, Nitiss en Volkswagen-rijder Bakkerud op zaterdag reeds elk een heatoverwinning boekten in Supercar, werden op zondag nog twee kwalificaties afgewerkt voor de twaalf finalisten in iedere Divisie van het RallycrossRX.

Anton Marklund boekte een tweede heatzege, terwijl ook de Amerikaan Tanner Foust met een Volkswagen Polo de laatste manche won. Door de cumul met de twee heats van zaterdag waren er nog enkele verschuivingen. Kleppers als Tidemand, Hvaal, Villeneuve en onze landgenoot Jansen vielen buiten de top 12 en dus ook buiten de finales.

Start Supercar
Start Supercar
De ganse dag werd de Finse omloop van Kouvola geteisterd door regenvlagen en dat bemoeilijkte de wedstrijden die werden omgedoopt in moddergevechten.
Tijdens de eerste halve finale van de Supercars stond Bakkerud op de pole voor Nitiss, Skorupski, Rajala, Hansen en Timerzyanov. De beide teammaten binnen Hansen Motorsport, Timmy Hansen en Timur Timerzyanov vielen weg en ook Rajala zag de finishlijn niet. Teammaten bij Ford Olbergs MSE, Nitiss en Bakkerud konden zodoende door naar de finale samen met Skorupski.
Tijdens de tweede halve finale kwam het tot een zware crash met vier van de zes wagens. De Polo’s van Foust en Marklund waren de enigen die er heelhuids uitkwamen, maar voor Petter Solberg, Heikkinen, Tohill en Doran werd het een nachtmerrie. Alleen de Noor Solberg wist na wat oplapwerk tijdig opnieuw aan de herstart te verschijnen. Tohill, Heikkinen en Doran kwamen niet meer aan de aftrap. De drie overgebleven rijders waren zodoende zeker van de finale en alleen moest er nog worden gestreden voor de startopstelling ervan. Foust was de snelste voor merkgenoot Marklund die even de boer opging en Solberg die eigenaardig genoeg de reeks uitreed in plaats van de fel gehavende wagen naar het wagenpark te sturen voor verdere interventie.

Podium Supercar
Podium Supercar
Tijdens de finale stond de Ford Fiësta van de Let Nitiss op de pole met naast hem de VW Polo van Tanner Foust. Op de tweede rij vonden we de tweede Fiësta van Olbergs MSE Team, het exemplaar van de Noor Bakkerud, geflankeerd door de tweede VW Polo van Marklund. De Pool Skorupski mocht zijn Citroën van het Monster Energy team op de derde rij parkeren voor de Citroën van Petter Solberg. De Noor stond wel op de startgrid, maar zijn wagen daagde niet op tijd op en hij werd vervangen door de eerste uitgeschakelde wagen tijdens de halve finale. In theorie was dit de VW Polo van Heikkinen, maar deze was door de crash te zwaar beschadigd. Uiteindelijk mocht de Fin Rajala aanschuiven voor de laatste startplaats van de finale.      

Finale Supercar
Finale Supercar
De Amerikaanse driftkampioen en presentator van de Amerikaanse versie van Top Gear pakte de snelste start, kreeg zodoende geen smurrie op de voorruit en reed een start-finisch race. De Fords van teammaten Bakkerud en Nitiss vervolledigden het podium en zij doen een uitstekende zaak in het kampioenschap. Skorupski werd vierde voor Marklund en Rajala.  


Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
In de tussenstand van het WK versterkt de 18-jarige Let Nitiss zijn voorsprong terwijl ploegmaat bij Olbergs MSE, Bakkerud van de vierde plaats opstoomt naar de tweede plaats ten nadele van Solberg die naar P3 verhuist. Ook Heikkinen en Marklund verliezen een plaats in de tussenstand terwijl regerend kampioen, de Rus Timerzyanov zelfs terugvalt van de vijfde naar de zevende plaats.


Start Super1600
Start Super1600
Ondanks tweemaal een minder goede prestatie tijdens de finale van de Rus Zagumennov, blijft hij mooi aan de leiding in de Divisie Super1600 die afgelopen weekend werd gewonnen door Misiulia voor Baumanis en Minnikhanov.




Bij de TouringCars was de zege voor Lundh die zijn leiderspositie versterkt voor Järvenpää en Lona. Onze landgenoot Mertens bleef steken op de zesde plaats van de halve finale en staat op een verdienstelijke zesde plaats in het kampioenschap.

Foto's: Johnny Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zondag 29 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kouvola.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons