van der Horst

Finland: Dronken Finnen en Harju houden Tänak van snelheidsrecord

Ott Tänak
Ott Tänak
Ott Tänak behaalde zijn derde zege in Finland aan een rotvaart van 125.3 km/u. Dat is goed voor een vierde stek in het lijstje 'snelste rally's' ooit. Enkele dronken Finnen en de showproef in Harju weerhielden de Est van beter.
  • Prospeed Competition
Ott Tänak (Hyundai) zette zich in een rijtje met onder meer Simo Lampinen, Juha Kankunnen, Jari-Matti Latvala en Sébastien Loeb. Allemaal wonnen ze drie keer de Rally van Finland. Een stukje geschiedenis, maar tot een record kwam het niet. De zegereeks van Hannu Mikkola, die zeven zeges boekte, zal de Est nog niet snel verbreken. Een ander record ging de mist in door enkele dronken Finnen en die showproef in Harju.

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
Het record staat nog altijd op naam van Kris Meeke die in 2016 de wedstrijd afwerkte aan 126.6 km/u. Tänak boekte wel een vierde stek in het lijstje met 125.3 km/u. Maar het kon nog beter. De verlengde versie van Harju op donderdagavond haalde het gemiddelde naar beneden, maar vooral de geanulleerde proef van Lankamaa2 hypothekeerde een betere plaats, en mogelijk een record. De eerste rit werd immers afgewerkt aan 130.4 km/u, een snelheid die minstens geëvenaard had kunnen worden in de tweede ronde, tot er een paar 'Lapin Kulta's' te veel de maag ingingen van een aantal toeschouwers, en de tweede doortocht moest geannuleerd worden.

Het geeft wel aan dat de remmende maatregelen, zoals de vele paaltjes in de binnenlijn, en de zwaardere hybrides geen rem hebben gezet op de onwaarschijnlijke snelheden in Finland.

Zo blijft het record wellicht nog minstens een jaar staande, want de volledige top vier wordt bekleed door de 'Grote Prijs van Finland'.

Foto: Citroën Racing en Hyundai Motorsport

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 9 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons