van der Horst

Finland: Evans zegeviert volleerd

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans heeft zondag in zijn Toyota Yaris voor een tweede keer de Rally van Finland op zijn naam geschreven. In de negende van dertien manches was de Welshman beduidend sneller dan Thierry Neuville. Beiden kruipen in de WK-tussenstand wel dichter bij Kalle Rovanperä die Jyväskylä puntenloos verlaat.
Na de opgave van WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota), vrijdagmiddag, stond er geen maat op Elfyn Evans (Toyota). De Welshman sloeg een korte aanval van Thierry Neuville (Hyundai) op vrijdagavond af met de perfecte zaterdagetappe, om dan zondag gecontroleerd naar de zege te snellen. Voor Evans is het zijn tweede zege in Finland in amper drie jaar tijd, zijn zevende WK-winst ooit. Hij evenaart daarmee onder meer Bernard Darniche en Sandro Munari. Evans pakte ook nog de vijf punten op de Power Stage.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville had geen verhaal tegen de stoten van Evans en moest zich neerleggen bij de overmacht van de Toyota-rijder. De Belg eindigde uiteindelijk op ruim een halve minuut van de winnaar. Voor Neuville is het wel zijn eerste podium in Finland in tien jaar, en met twee tweede plaatsen in de jongste twee (snelle) rally’s is de Belg dé man van de zomer. Evans en Neuville doen wel een gouden zaak in de strijd om de titel, voor zover die er nog is.

De strijd om de laatste podiumplaats was het leukst om te volgen. Takamoto Katsuta (Toyota) en Teemu Suninen (Hyundai) vochten drie dagen lang een schitterend duel uit. De Japanner, auteur van drie snelste tijden, trok uiteindelijk aan het langste eind. Voor Katsuta is het zijn vierde podium in zijn carrière, en zijn beste resultaat van het seizoen. Een thuiszege zowaar, want Katsuta woont in Jyväskylä.

Jari-Matti Latvala (Toyota) zal zijn mini-comeback zeker niet beklagen. De teambaas van Toyota Gazoo Racing WRT trok de helm nog eens aan en boekte een mooie vijfde plaats, samen met Juho Hänninen. Hänninen vervoegt zo een kort lijstje van mannen die zowel punten pakte als rijder, als co-rijder.

Zoals vaker de jongste tijd, was de strijd in WRC2 spannender dan bij de Rally1-wagens. Snelste Rally2 was Oliver Solberg (Skoda) die zich na een weifelende openingsdag, autoritair op kop zette en won. Solberg pakte ook de zesde stek algemeen. Sami Pajari (Skoda) greep de volle buit in WRC2, omdat Solberg besliste geen punten te pakken. Voor de jonge Fin is het zijn eerste, verdiende, zege ooit in de categorie. Adrien Fourmaux (Ford) rondde een regelmatige koers af als achtste algemeen. Grégoire Munster sloot af als vijftiende in een koers waarin hij weer progressie maakte.

In de WK-tussenstand blijft Rovanperä leider met 170 punten. Dat zijn er 25 meer dan Elfyn Evans en 36 meer dan Thierry Neuville. Ott Tänak (Ford) blijft vierde met 104 punten, maar lijkt, met nog vier wedstrijden te gaan uitgeteld voor de titel.

De volgende manche is de rally van Griekenland, gekend als de Acropolis. Die vindt plaats in het tweede weekend van september.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 6 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons