van der Horst

Finland: Lappi houdt de druk op de ketel

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Zonder tegenslag mag er morgen bij Toyota toch gefeest worden met twee wagens op het eindpodium van de Rally van Finland. Maar Esapekka Lappi houdt voorlopig druk op de ketel. Voor Thierry Neuville zat er op zaterdag niet veel meer in dan schade beperken.
  • Powercars
Het zag er lang ontzettend goed uit voor Toyota. Tot de veertiende proef bezette Gazoo Racing met Jari-Matti Latvala, Ott Tänak en Kris Meeke het volledige podium. De boodschap van Tommi Mäkinen was dan ook duidelijk: "geen dommigheden".

Echter, die boodschap bleef bij Meeke maar een halve lus hangen en op Kakaristo 1, het kleinere broertje van Ouninpohja, maakte hij een foutje. De Brit moest zijn Yaris op kant zetten met een afgerukt wiel. Op datzelfde moment reed ook Latvala lek, waardoor het plots wat donkerder werd boven de servicetent van Toyota in Jyväskylä.

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Dat moment was het signaal voor Jari-Matti Latvala om het gas iets minder diep in te drukken en het teamspel te gaan spelen. Esapekka Lappi (Citroën C3) profiteerde optimaal van die zet om door te stomen naar plaats twee en Latvala zelfs los te rijden. De Fin hield gelijke tred met Tänak, maar dichter komen lukte echter niet.

Achter het koptrio heerst er een mooie strijd voor plaats vier, en vooral voor de startpositie op de slotdag. Sébastien Ogier (Citroën C3) leek ondanks een zieke nacht die strijd te gaan winnen maar Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) beende de Fransman bij en hield de wereldkampioen zelfs achter zich. Ook Craig Breen kan het Ogier nog moeilijk maken want het tweede peloton staat binnen de tien seconden van elkaar.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Daarachter rijdt Thierry Neuville (Hyundai i20) een beetje in het ijle. De tijden waren er vandaag weer niet, ook al moest hij op een minder gunstige positie starten. De Belg was wel tevreden maar in deze periode van het jaar mag hij zich zeker niet neerleggen bij een zevende stek op quasi anderhalve minuut van Tänak. Teemu Suninen (Ford Fiesta) is eenzaam achtste.

Tänak dus op 1 met een voorgift van 16.4 seconden op Lappi die helemaal terug lijkt. Latvala volgt op bijna een halve minuut. Tussen de vijftig seconden en de minuut staan Mikkelsen, Ogier en Breen.

In WRC (Pro) leidt Kalle Rovanperä nog altijd de dans met een voorsprong van ettele minuten.

Morgen zijn er nog vier proeven te gaan, goed voor bijna 46 kilometer. De spectaculaire jumps van Ruuhimäki vormen de slotapotheose van deze Rally van Finland.

Foto's: Sandro Delaere & Hyundai Motorsport.
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 3 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons