van der Horst

Finland: Lappi tegen de Toyota-armada

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala
De Rally van Finland is nog niet eens halfweg maar lijkt nu al uit te draaien op een wedstrijd vol spanning en suspense. Esapekka Lappi (Citroën C3) kwam na de middag de hegemonie van Toyota doorbreken. De drie Toyota's, met Jari-Matti Latvala voorop, krijgen er dus een te duchten concurrentbij, die ze maar al te goed kennen bij.
  • Oeste Kart
Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi - Citroën C3
De middag begon met een kleine omwenteling want Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) nam de kop over van Ott Tänak (Toyota Yaris). De Est leek het moeilijk te hebben met de sporen die doorheen de dag werden getrokken en moest zijn koppositie dus inleveren na de zevende proef.

Op de volgende proef zakte hij zelfs van twee naar vier. Kris Meeke (Toyota Yaris) wipte over de WK-leider en ook Esapekka Lappi (Citroën C3) deed een goede zaak na een uitstekende proef, die uiteindelijk gewonnen werd door Andreas Mikkelsen (Hyundai i20). De Noor verhinderde een zevende opeenvolgende besttijd voor Toyota. Lappi schoof op proef negen zelfs nog een plaatsje op en leek zelfs even naar de leiding te gaan, maar Latvala weerstond. Integendeel, op de tiende proef, de laatste echte proef van de dag, moest Lappi zijn tweede stek zelfs terug afgeven aan Kris Meeke. De jonge Fin bleef wel voor Tänak en zorgt dus dat het virtuele podium niet helemaal door Gazoo Racing bezet is. Latvala leidt met 1.2 seconden op Meeke, 2.4 op Lappi en 2.6 op Tänak

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville kende een betere namiddag maar kwam geen poot dichter, behalve op Harju, de showproef die hij gisteren ook won. Gelukkig houden zijn twee luitenanten Craig Breen en Andreas Mikkelsen voorlopig Sébastien Ogier in bedwang, waardoor de twee titelpretenden netjes bijeen staan en dus een onderling robbertje mogen gaan uitvechten. Ogier staat er wel beter voor, want Breen en Mikkelsen staan amper een zuchtje voor de wereldkampioen. Die strijd speelt zich af op een kwartminuut van de leider. In dit scenario halen zelfs teamorders niet veel uit, zeker met de merkentitel in het achterhoofd. Neuville hangt op een halve minuut van de kop. Morgen zijn er acht proeven, zondag nog vier.

Foto's: Sandro Delaere & Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 2 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons