van der Horst

Finland: Neuville eerste leider na korte showproef

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville is de eerste leider in de Rally van Finland, de achtste manche van het WRC. Ott Tänak zorgde in Harju voor een één-tweetje. WK-leider Kalle Rovanperä opende met een vierde tijd.
Thierry Neuville (Hyundai) is echt de koning van die korte openingsproeven. In de stadsproef van Harju kon niemand de Belg volgen. Ott Tänak (Hyundai) kwam het dichtste in de buurt op 1.2 seconde van zijn teamgenoot. "Deze Hyundai leidt een eigen leven", sakkerde de Est meteen. Nog meer gezeur kwam er van Takamoto Katsuta (Toyota), die nochtans een puike derde tijd reed. "We hebben geen boost. Het hybridesysteem werkt niet. Dit overkomt me al te vaak", aldus de Japanner.

Kalle Rovanperä (Toyota) begon zijn jacht naar een zesde seizoenszege met een vierde tijd. Jari Huttunen (Hyundai) pakte de vijfde tijd bij zijn debuut in een Rally1-wagen. De 28-jarige Fin stond zelfs een hele poos bovenaan en gaat als eerste Ford overnachten. Elfyn Evans (Toyota) beende de Fin bij, met een ex aequo.

Craig Breen (Ford) was misschien wel de grootste verliezer. De Ier tikte een strobaal aan en moest al vijf seconden toegeven.

In WRC2 ging de besttijd naar Teemu Suninen. Bij de Juniors stond er, bij afwezigheid van Sami Pajari, geen maat op Joona Lauri.

Morgen staan er negen proeven op het programma met een atypische dubbele lus van 2 keer 2 proeven, met Harju ertussenin.

Foto: Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 4 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons