van der Horst

Finland: Neuville kan in theorie nieuwe WK leider worden

Esapekka Lappi - Toyota Yaris WRC
Esapekka Lappi - Toyota Yaris WRC
Met nog vier KP's of 34 km te gaan zal de Rally van Finland worden afgesloten en gecatalogeerd als een speciaal geval waarin de Finnen hun terrein schitterend hebben verdedigd. De Vikingen hebben tot hiertoe de volledige wedstrijd gedomineerd en ook het wegvallen van leider Latvala deze namiddag heeft daar niet veel aan veranderd, want met Lappi, Suninen en Hänninen hebben we nog steeds een volledig Fins podium. De kans bestaat dat we Ogier terug aan de start zien op zondag, maar dat is alleen om de vijf punten van de power stage na te jagen.
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
De Brit Evans is met zijn Ford momenteel de enige die nog aanspraak maakt op het podium. Hij heeft een achterstand van 1,3 sec. op de Toyota van Hänninen. De Ier Breen volgt in zijn Citroën op 20 seconden van de Brit, terwijl Neuville 15 tellen achterstand telt op Breen. Het ziet ernaar uit dat Lappi en Toyota dit zeker niet meer uit handen zullen geven en Neuville zijn zesde plaats zal trachten te handhaven in functie van het kampioenschap. Lappi was uiteraard zeer tevreden met zijn leiderschap, maar vond het enorm sneu voor teammaat Latvala dat de strijd voor de zege op deze manier moest eindigen. Latvala won vijf proeven op rij en pakte zodoende de leiding over van zijn land- en teamgenoot. Maar het verschil was nooit meer dan acht seconden. Met Lappi (Toyota), Suninen (Ford), Hänninen (Toyota), Evans (Ford), Breedn (Citroën) en Neuville (Hyundai) hebben we de vier merken binnen de top zes.

Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC
In de veronderstelling dat alles blijft zoals de race op zaterdagavond werd afgesloten, dan zal Neuville op zondag acht punten inlopen op Ogier die nu elf punten voor heeft. Maar Superstage specialist Ogier kan daar nog eens vijf punten aan toevoegen, terwijl uiteraard ook Neuville nog een tandje kan bijsteken tijdens de afsluitende superstage. In theorie kan Neuville zelfs de leiding overnemen indien hij drie punten meer kan scoren dan Ogier tijdens de afsluitende powerstage. Het wordt in ieder geval nog een spannende bedoening en hopelijk kunnen we nu echt spreken van Neuville die de regerende kampioen naar de kroon steekt.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Rally Championship op zaterdag 29 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons