van der Horst

Finland: Ogier met zorgen naar Finland

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Als het voor ons Belgen even mee zit dan bestaat de kans dat Sebastien Ogier na komend weekend WK-leider af is ten koste van onze landgenoot Thierry Neuville. De Fransman verspeelde de jongste twee rally's tien punten op zijn dichtste belager Thierry Neuville, en houdt er nog elf over aan de start van de Rally van Finland, de snelste WRC-manche van het jaar.
Het WK rally maakt zich stilaan op voor de eindspurt. Sinds Polen begin juli weten we dat we naar een duel gaan om de titel, een titanenstrijd, tussen Sebastien Ogier en Thierry Neuville. Ott Tänak en Jari-Matti Latvala verloren in de Poolse brij voeling met de kemphanen. Tänak schakelde zichzelf uit in zijn haast om een tweede opeenvolgende winst te boeken terwijl de Toyota Yaris WRC van Latvala voor het eerst in lange tijd nog eens kuren vertoonde. Zij volgen nu al op ongeveer 50 punten van de WK-leider, het equivalent van twee overwinningen, terwijl er nog vijf manches te gaan zijn.

Sebastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sebastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Een duel dus, waarbij de weegschaal stilaan in het voordeel van de Oostkantonner begint door te hangen, ook al telt hij nog altijd een achterstand van elf punten. Neuville boekte drie overwinningen in de jongste vijf wedstrijden en stond zes opeenvolgende keren op het podium. Bij Hyundai doen ze er alles aan om de Belg in optimale omstandigheden aan de start te brengen in Finland. Zo mocht hij warmdraaien in de Autoglym Rally enkele weken geleden, goed voor een doorgedreven testsessie in wedstrijdomstandigheden.

Ogier die trekt meer getroubleerd naar Finland, de Fransman heeft zijn leiderschap te danken aan het feit dat zijn tegenstanders voor hem blijven uitvallen of fouten maken. Hij kon de schade de jongste weken ook telkens beperken op de Power Stage, al is hij zijn titel "Mr. Power Stage" wel al kwijt. Ogier won nog geen enkele Power Stage dit jaar. Bovendien houdt de regerende kampioen geen al te goed gevoel over aan de jongste testsessie. Hij ging stevig van de baan met de Ford Fiesta WRC, meteen einde testsessie.

Voor de winst in Finland is het ook nog uitkijken hoe Citroën voor de dag komt met de wederoptredende Kris Meeke die na zijn crash in Sardinië even de strafbank op moest. Meeke won vorig jaar de "Grote Prijs" van Finland. De twee beste Citroënpiloten in Polen worden voor Finland in de wachtkamer gezet. Andreas Mikkelsen en Stéphane Lefebvre moeten vanaf de zijlijn toekijken. 

Ook Toyota moet mikken op minstens een podiumplaats met het Finse triolet Latvala, Juho Hänninen en Esapekke Lappi. En bij Ford mag wel iets verwacht worden van nog een thuisrijder, namelijk Teemu Suninen die een schitterende debuut kende in Polen.

De negende manche van het seizoen start donderdag met een showproef. De rally telt 25 klassementsproeven en eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto's: Hyundai Motorsport & Red Bull Pool



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 25 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons