van der Horst

Finland: Ott Tänak leidt na openingsdag

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak leidt na de openingsdag in de Rally van Finland. Na elf proeven van de 23 geeft hij een kleine voorgift op een verrassende Mads Ostberg. Thierry Neuville is pas tiende na een moeilijke dag.
Ott Tänak (Toyota Yaris) wist in het slot van een bewogen dag een beetje afstand te nemen van Mads Ostberg (Citroën C3). Hij speelde een hele dag haasje over met de Noor die goed voor de dag komt. In het slot kon hij zijn voorsprong alsnog uitbouwen tot een voorgift van 5.8 seconden. Zaterdag zal de Est kunnen genieten van een betere startpositie. Ostberg kon vrijdag namelijk genieten van "gekuist" wegdek in tegenstelling tot Tänak, maar wist ten opzichte van andere rijders alsnog knappe tijden neer te zetten. Zo kon ook Jari-Matti Latvala genieten van een propere ondergrond, maar hij volgt toch al op 23.1 seconden van de leider.

Hayden Paddon (Hyundai i20) besluit op een mooie vierde plaats. Mooi, want Hyundai beloofde een moeilijke dag op de Finse gravel. Hyundai heeft het al jaren moeilijk met de snelle Finse ondergrond. De Nieuw-Zeelander gaat Teemu Suninen (Ford Fiesta) vooraf, met wie hij een hele dag in de clinch lag. De twee volgen al op ruim een halve minuut en lijken nu al uitgeschakeld voor winst. 

Sébastien Ogier (Ford Fiesta), Elfyn Evans (Ford Fiesta) en een duivelse Esapekka Lappi (Toyota Yaris) volgen binnen een handvol seconden op een minuut van Tänak. Er woedde in het slot een felle strijd om een betere startpositie te bemachtigen morgen. Lappi moet ondanks een sterke middag vrede nemen met positie acht. Craig Breen (Citroën C3) is negende maar hij reed lek en kreeg problemen met de benzinepomp. Thierry Neuville besluit de top tien op net geen twee minuten van de leider. De Belg kende een moeilijke dag als opener/veger en ging ook eens van de baan deze ochtend. Veel verschil maakte die fout niet, want de Belg kon nooit een vuist maken. Groot nadeel is dat hij morgen opnieuw vroeg de baan op moet.

In WRC2 stond er echt geen maat op Kalle Rovanpera. Hij bouwde een voorsprong uit van een halve minuut op een sterke Eerik Pietarinen. De jongste winnaar in WRC2 lijkt dus goed op weg een nieuwe zege binnen te halen.

Foto: Ott Tänak TwitterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 27 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons