van der Horst

Finland: Ottzonderlijke Tänak schenkt Toyota thuiszege

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak volgt zichzelf op in de Rally van Finland, boekt een vierde seizoenszege en zit steviger in het zadel in zijn jacht op de titel. Esapekka Lappi en Jari-Matti Latvala mochten na 23 klassementsproeven mee het eindpodium op. Thierry Neuville werd pas zesde.
  • Powercars
Ott Tänak (Toyota Yaris) zijn zege kwam niet meer in gevaar in het slot van de rally. De Est kwam vrijdagochtend al kop van de rally en stond die plaats niet meer af. Hij bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit en kon gecontroleerd naar de finish rijden. Op de Power Stage drukte hij wel nog eens door om zijn derde 30 op 30 te scoren dit seizoen.

Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi (Citroën C3) werd knap tweede. De Fin eindigt na Zweden voor de tweede keer tweede dit seizoen maar geeft hier aan dat hij na een moeilijk tussenseizoen eindelijk helemaal terug is. Lappi hield op vrijdag de druk hoog, maar moest op zaterdag zijn meedere erkennen in Tänak. Op zondag stelde de jonge Fin zijn tweede plaats op een heel volwassen manier veilig, zorgt voor gouden punten voor Citroën en staat terug onder de mensen.

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) probeerde nog wel even om de tweede stek van Lappi af te nemen maar moest snel inzien dat hij daarvoor te grote risico's moest nemen en hield dus af. Ook de Fin lijkt hiermee een flink pak zelfvertrouwen terug te winnen want zonder lekke band had de drievoudige winnaar in Finland zeker kunnen meespelen voor de zege.

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20
Achter het koptrio was Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) de beste. De Noor deed zijn werk uitstekend en zorgde voor een helpende hand in de strijd om de titel door Sébastien Ogier voor te blijven. Daardoor verloor Thierry Neuville (Hyundai i20) geen punten op Ogier in de strijd om de titel. Neuville zelf beleefde een heel moeilijk weekend na een zwakke vrijdagetappe die hem op zaterdag en zondag een slechte startpositie opleverde. Maar de Belg toonde op de Power Stage wel nog eens zijn kunnen door een tweede tijd neer te zetten en vier broodnodige extra punten mee te nemen. Zijn vertrouwen lijkt dus niet aangetast, maar na een mindere prestatie in Sardinië en Finland is het plotseling wel van moeten in Duitsland. Neuville kreeg ook nog een duwtje in de rug van Craig Breen (Hyundai i20) die bij zijn debuut in de Hyundai zijn zesde plaats opofferde voor de Belg. Breen dus op zeven, Teemu Suninen (Ford Fiesta) werd eenzaam achtste na een bleek weekend.

Tänak telt nu 180 punten, Ogier 158. Neuville is met 155 punten al een volledige zege verwijderd van de Estse WK-leider.

In WRC2 Pro stond er geen maat op Kalle Rovenperä die met een vierde opeenvolgende zege op weg is naar de titel. Hij eindigde ook negende algemeen. Enkele Eric Camilli scoorde nog punten in WRC2 Pro. In WRC2 ging de zege naar Nikolay Gryazin.

Volgende afspraak binnen drie weken in Duitsland waar de Belgen wellicht "en masse" zullen supporteren voor Neuville.

Foto: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 4 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons