van der Horst

Finland: Rovanperä laat in zijn kaarten kijken op shakedown

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft de snelste tijd neergezet op de shakedown van de Rally van Finland. Dat is de achtste manche van het WRC. Thierry Neuville klokte een achtste tijd. Toyota bezet in de top vijf vier plaatsen.
Opwarmen voor de '1.000 meren' gebeurde in Rannankylä waar een traject van 4,5 km was uitgestippeld. Kalle Rovanperä (Toyota) moest als WK-leider de weg openen, maar zette meteen een stevige richttijd neer van 2:01.2. Tijdens die eerste run dook enkel Esapekka Lappi (Toyota) nog onder de tijd van zijn team- en landgenoot.

In de tweede rond gingen de tijd gevoelig naar beneden en deelden Lappi en Ott Tänak (Hyundai) de snelste tijd, namelijk 1:58.0. Bij de derde poging schudde Lappi Tänak van zich af. Rovanperä ging nog een vierde keer over de shakedown en zette zich met een tijd van 1:56.1 uiteindelijk op kop, met een gemiddelde snelheid van bijna 140 km/u. Lappi en Tänak, respectievelijk tweede en derde in de uitslag, hielden het bij drie pogingen.

Een sterke Takamoto Katsuta (Toyota) zette zich op het einde van de sessie op de vierde plaats, net voor Elfyn Evans (Toyota). Vier Toyota's dus in de top vijf. Oliver Solberg (Hyundai) zette een goede zesde tijd neer, net voor Craig Breen (Ford), de eerste van de Fords. Thierry Neuville (Hyundai) kwam ondanks vier pogingen niet verder dan een achtste plaats, op 2.4 seconden van de WK-leider. Achter de Belg verzamelde de rest van de Fords zich, met Pierre-Louis Loubet (Ford), Adrien Fourmaux (Ford), Jari Huttunen (Ford) en Gus Greensmith op plaatsen 9 tot en met 12.

In WRC2 ging de snelste tijd naar thuisrijder Teemu Suninen (Hyundai), voor de verrassende Paraguayaan Fabrizio Zaldivar. Voor Nikolay Gryazin (Skoda) zit de rally er wellicht al op, na een flinke koprol. Freddy Loix (Skoda) reed naar een 29ste tijd algemeen.

De rally start vanavond met de showproef in Harju, en eindigt zondagmiddag met de Powe Stage.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 4 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons