van der Horst

Finland: Tänak leidt, Neuville ontsnapt aan drama

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
De Est Ott Tänak gaat na vijf van de 23 proeven aan de leiding van de Rally van Finland, de achtste manche van het WRC. Hij heeft een minieme voorsprong op Mads Ostberg. Thierry Neuville ging in de fout en beschadigde zijn Hyundai. Hij vecht voor een stek in top tien.
  • Curbstone
Ott Tänak (Toyota Yaris) zette zijn favorietenrol meteen kracht bij door de openingsproef op overtuigende wijze te winnen. Maar vrij spel kreeg hij bijlange niet. Integendeel. Mads Ostberg (Citroën C3) bleef in de buurt en nam met een besttijd op KP4 zelfs even de leiding in handen. Tänak besloot de ochtendlus wel met een nieuwe snelste tijd, zijn derde al op vijf proeven, en pakte zo opnieuw de kop. Hij leidt met 1.1 seconde op Ostberg.

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) is voorlopig derde op 10.8 seconden. De Fin pakte ook een snelste tijd voor zijn rekening, maar mist wat vertrouwen na een moeilijk mid-seizoen. Hayden Paddon (Hyundai i20) is voorlopig vierde, voor Teemu Suninen (Ford Fiesta) die goed wegkwam. In de laatste bocht van de ochtenlus ging hij van de baan en bijna overkop, maar de Fin kwam er met de schrik vanaf.

Heel wat drama al deze ochtend: Craig Breen (Citroën C3) reed lek, Esapekka Lappi (Toyota Yaris) ging rond en verloor een halve minuut en Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) ging over kop en verloor drie minuten. Ook Thierry Neuville (Hyundai i20) ontsnapte niet. De Belg had het heel moeilijk als opener/veger en ging op de slotproef nog van de baan. Hij beschadigde daarbij de ophanging achteraan. Hij is nu tiende op ruim een minuut.

In WRC2 staat er na vijf proeven geen maat op de 17-jarige Kalle Rovanpera.

Foto: Ott Tänak TwitterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 27 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons