van der Horst

Finland: Tänak zet zich op kop

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak is na vier van de 22 klassementsritten de leider in de Rally van Finland. Dat is de achtste manche van het WRC. Hij gaat voorlopig Esapekka Lappi en Elfyn Evans vooraf. De vijfde proef werd geschrapt omwille van veiligheidsredenen.
  • STX Motorhomes
Thierry Neuville (Hyundai) mocht als leider naar de eerste echte proeven na zijn winst donderdagavond in Harju, maar kon daar niet lang van genieten. Ott Tänak (Hyundai) schoot het best uit de startblokken en zette de eerste snelste tijd van de dag neer. De Est kwam daarmee ook op kop te staan.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Op de tweede proef van de dag moest hij Esapekka Lappi (Toyota) voor zich dulden, maar de voormalige wereldkampioen zette ook op de doortocht van Laukaa de snelste chrono neer, alvorens de rijders vervroegd mochten gaan lunchen na het schrappen van Lankamaa 2.

Tänak begint straks aan de showproef van Harju met een bonus van 5.4 seconden op Lappi. Elfyn Evans (Toyota) volgt op 10.3 seconden. Daarachter zit alles op een zakdoek met een sterke Craig Breen (Ford) op twaalf tellen en WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) op 13 seconden. De Fin had het moeilijk als eerste wagen op de baan en moest proberen de schade te beperken, wat hij opnieuw met vrucht deed.

Takamoto Katsuta (Toyota) is zesde op 17 seconden. Thierry Neuville (Hyundai) staat al bijna 26 seconden in de min, als zevende, kort voor Pierre-Louis Loubet (Ford) en Jari Huttunen (Ford).

Grootste pechvogels van de ochtend waren Oliver Solberg (Hyundai) en Adrien Fourmaux (Ford). Solberg schoof na 300 meter op de eerste proef al van de baan. De schade aan de i20 Rally1 is te groot en dus zal de Zweed ook niet meer herstarten morgen. Fourmaux raakte een steen en beschadigde de stuurinrichting. De Fransman probeerde het wel nog te herstellen maar kreeg later af te rekenen met problemen met de stuurbekrachtiging.

In WRC2 is Teemu Suninen (Hyundai) de leider. Joona Lauri leidt in WRC3.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 5 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons