van der Horst

Finland: Toyota boven in openingsfase, Neuville ondergaat

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
De Rally van Finland, de negende manche van het WRC-kampioenschap, kende een geanimeerde start met de opgaves van onder meer Sebastien Ogier en Hayden Paddon. Jari-Matti Latvala leidt voorlopig in zijn thuisrally terwijl Thierry Neuville alle moeite heeft om in de top tien te blijven.
Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) kon vrijdag nog even genieten van zijn koppositie die hij donderdag had verworven maar de Est viel snel terug toen hij lek reed en meteen zijn zegekansen mocht opbergen. Hij was niet de enige die problemen kende. Belangrijkste slachtoffer was Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC). De Franse wereldkampioen brak zijn ophanging na een jump en belandde even later in het Finse decor. Over en uit voor de Fransman die nu al zijn pijlen moet richten op de Power Stage.

Een gouden kans voor Thierry Neuville, maar de Belg gaf de hele ochtend te kennen dat hij vermogen miste en zelf ook moeilijk in het ritme kwam. Zijn beste tijd was een negende tijd, maar door het wegvallen van Ogier, Tänak en ook Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC) staat hij alsnog negende in het algemene klassement, weliswaar op ruim een halve minuut van de leider.

Voorlopig zijn de Scandinaven aan het feest met de Toyota's van Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi helemaal bovenaan. Er is amper een verschil van 1,6 seconde tussen de Finnen. Mads Ostberg (Ford Fiesta WRC) is voorlopig knap derde 13,8 seconden. Craig Breen (Citroën C3 WRC) is vierde op 14,2 seconden en Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) is vijfde op 14,3 seconden. Er is dus een ijzingwekkende strijd aan de gang voor het podium.

Foto: Toyota Gazoo



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 28 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons