van der Horst

Finland: Tänak zet zich meteen bovenaan

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Tijdens de shakedown van de Rally van Finland heeft Ott Tänak meteen getoond wie favoriet is voor de negende manche van het WRC-seizoen. Met een eindoffensief kwam een trio Hyundai's wel nog dicht, met Thierry Neuville als dichtste belager.
  • Powercars
Toyota voerde meteen de forcing op de shakedown in Vesala. Ott Tänak klokte als eerste op de baan meteen ook de snelste tijd in de eerste lus. Over de 4,26 kilometer reed hij een tijd van 1.56.3. Tijdens de tweede lus dook hij daaronder en klokte hij 1.55.2. De rest kwam wel in de buurt met Esapekka Lappi (Citroën C3) als dichtste achtervolger op een tiende. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) volgde op twee tienden van de WK-leider.

Bij het begin van de derde lus nestelde ook de derde Toyota-man zich in de debatten. Kris Meeke (Toyota Yaris) klokte 1.55.0. Hij werd wel bijgebeend door Latvala en Sébastien Ogier (Citroën C3) die zich nog niet had laten zien vooraan de tabellen.

Eén man dook daar nog onder bij zijn derde poging en dat was Ott Tänak die een 1.53.8 reed. Niemand ging nog snelller dan de WK-leider al kwamen de Hyundai's in blok wel nog opzetten bij een vierde poging. Thierry Neuville moest drie tienden toegeven. Craig Breen klokte bij zijn WRC-comeback een heel aardige derde tijd, gevolgd door Andreas Mikkelsen en Teemu Suninen (Ford Fiesta) die zo nog voorbij Latvala, Meeke en Ogier gingen. Zij werden gedeeld zesde. Esapekka Lappi (Citroën C3) verloor tijd bij zijn derde poging waardoor hij vrede moest nemen met een negende tijd, geklokt bij zijn tweede poging.

In WRC2(Pro) dreef de weinig verrassende naam van Kalle Rovanperä boven.

Foto: Sandro Delaere

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 1 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons