van der Horst

Finland: Vierde winst voor Tänak

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak is met winst in de Rally van Finland in de voetsporen van Markko Märtin getreden. In de achtste manche van het WRC was de Est veel te sterk voor de concurrentie. Thierry Neuville moest vrede nemen met de negende plaats, maar blijft leider in het WK-klassement.
  • Powerkit.shop
Mads Østberg - Citroën C3
Mads Østberg - Citroën C3
Op zondag kwam de vierde overwinning van Tänak (Toyota Yaris) nooit meer in gevaar. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Markko Märtin, de eerste en laatsste Est die in 2003 won. Hij liet de besttijden aan zijn dichtste concurrenten Mads Ostberg (Citroën C3) en Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris). Aan het einde hield Tänak 32.7 seconden over op Ostberg die alsnog zijn tweede plaats wist te redden op een jagende Latvala. Tänak pakte ook nog de vijf punten op de Power Stage, en scoort een perfecte 30 op 30. Enkel Neuville had hem dat al voor gedaan.

Hayden Paddon - Hyundai i20
Hayden Paddon - Hyundai i20
Achter het drietal redt Hayden Paddon (Hyundai i20) de meubelen voor Hyundai met een vierde plaats en belangrijke punten voor het merkenkampioenschap. De Nieuw-Zeelander bleek ook een belangrijke buffer voor Sébastien Ogier (Ford Fiesta) die drie dagen lang kon rekenen op zijn teamgenoten Teemu Suninen (Ford Fiesta) en Elfyn Evans (Ford Fiesta) die geregeld op de rem gingen staan om de Fransman voor te laten. Ogier werd vijfde.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville had dat voordeel niet. Als opener vrijdag geraakte hij niet weg van de tiende plaats en een rol als veger. Uiteindelijk kon hij nog een plaatsje opschuiven door de stevige koprol van Esapekka Lappi (Toyota Yaris) op de slotdag. De Oostkantonner eindigde alsnog negende.

Neuville komt nu op 153 en blijft dus WK-leider. Ogier telt er nu 132. (Onder voorbehoud)

In WRC2 noteren we de eerste winst van Eerik Pietarinen (Skoda Fabia) die volop profiteerde van het wegvallen van een autoritaire Kalle Rovanpera op zaterdagavond. De 17-jarige Fin werd alsnog vierde.

Foto: Ott Tänak Twitter, Citroën Racing & Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 29 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons