van der Horst

Finland: Wie stopt Rovanperä?

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Met de Rally van Finland is het WRC dit weekend aan de achtste van dertien manches toe. De vraag is: komt er nog een kentering dit seizoen of stoomt Kalle Rovanperä door om mogelijks in Ieper een eerste titel te vieren?
Met een voorsprong van 83 punten op Thierry Neuville, ligt een eerste titel voor het grijpen voor de 21-jarige Kalle Rovanperä (Toyota). Er zijn er nog altijd 180 te verdienen, maar de telramen kunnen reeds bovengehaald worden. Als de jonge Fin komend weekend opnieuw gaat lopen met winst en de Belg maar enkele puntjes sprokkelt, dan kan de Finse veelvraat in Ieper al kampioen worden. Dat scenario lijkt niet zo realistisch, want de man uit Sankt-Vith zal zich in de Kattenstad zeker niet naar de slachtbank laten leiden.

Rovanperä start uiteraard als dé grote favoriet in zijn thuisbasis, maar moet wel als eerste de baan op. Er is wel regen voorspeld op vrijdag, wat het nadeel letterlijk en figuurlijk ietwat kan wegspoelen. De grootste concurrentie zal wellicht uit het eigen team komen, want Toyota Gazoo Racing zet uiteraard Esapekka Lappi (Toyota) in. Hij is nog altijd de laatste Fin die de '1.000 meren' won. Die laatste Finse zege dateert alweer van 2017. Ook Elfyn Evans (Toyota) won al in Finland, vorig jaar. Met die statistieken kan Toyota enkel verliezen in hun eigen gouw. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Bij Hyundai moet het gevaar komen van tweevoudig winnaar Ott Tänak (Hyundai), maar de Est had het in Estland, op een gelijkaardig parcours, ook moeilijk om de Toyota's bij te benen. Thierry Neuville (Hyundai) verdedigt er zijn tweede stek in het kampioenschap en moet zien uit een moeilijke spiraal te raken. De Belg kon de jongste jaren zelden overtuigen in Finland. Hyundai rekent ook opnieuw op Oliver Solberg (Hyundai) die in Estland enkele keren zijn snelheid toonde.

Craig Breen - Ford Puma Rally1
Craig Breen - Ford Puma Rally1
M-Sport trekt met een kleine armada van vijf Puma's naar Jyväskylä. Craig Breen (Ford) staat opnieuw in de spits en wordt geflankeerd door Adrien Fourmaux (Ford) en Gus Greensmith (Ford). Ook Pierre-Louis Loubet (Ford) staat opnieuw aan de start en de 28-jarige en oud-WRC3-kampioen Jari Huttunen maakt zijn debuut in een WRC-/Rally1-wagen. Zou de Fin de witte raaf zijn die M-Sport zoekt? 

In Rally2 ontbreekt de top drie in het kampioenschap waar Andreas Mikkelsen nog altijd leider is, maar desondanks staat er heel wat kwantiteit en kwaliteit aan de start met onder meer Nikolay Gryazin, Hayden Paddon en Emil Lindholm. Verder is het ook uitkijken naar de resultaten van Freddy Loix en Pieter Tsjoen.

De rally start donderdagochtend met de shakedown, gevolgd door de vertrouwde showproef van Harju 's avonds. Daarna volgen nog 21 proeven verdeeld over drie dagen, met het zwaartepunt op zaterdag. De rally eindigt traditioneel met de Power Stage in Ruuhimäki.

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 3 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons