van der Horst

Finnskog Rally afgelast, WRC Rally Zweden in het gedrang?

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Zonder te willen doemdenken, maar nu Rally Finnskog voor het eerst in 36 jaar moet geannuleerd worden, ziet het er niet al te best uit voor de tweede manche van het WRC, de Rally van Zweden die verreden wordt tussen 13 en 16 februari.
Vandaag kondigden de organisatoren van de Rally Finnskog aan dat hun wedstrijd niet doorgaat. De tweede manche van het Noorse kampioenschap kampt met een gebrek aan sneeuw en ijs. Ook al zou de rally pas op 1 februari plaatsvinden, toch valt de beslissing nu al, want de komende dagen wordt er niet meteen kouder weer voorspeld. Onder meer Mads Østberg zou er aan de start komen, met het oog op de Rally van Zweden.

Slecht nieuws dus, want ook de tweede manche van het WRC rijdt daar in de buurt. Op vrijdag steken de deelnemers de grens over en openen ze met de proef Hof-Finnskog, op zowat 50 kilomter van het iconische Torsby waar ook amper sneeuw ligt.

Het is niet de eerste keer dat de rally van Zweden met problemen kampt. In 2016 werd zowat een halve rally geschrapt. Ook de voorbije jaren moest de organisatie enkele keren alle zeilen bijzetten om de rally te laten doorgaan, onder meer door het besproeien van de wegen. De FIA drong al enkele keren zacht, en minder zacht, aan om de nodige voorzorgen te nemen.

De komende weken zijn er vriestemperaturen nodig, liefst met neerslag, genoeg neerslag. Op de wegen moet zich namelijk een stevige ijslaag vormen waar de nagelbanden zich kunnen in vastgrijpen, zonder dat ze de ondergrond al te fel beschadigen. Indien dat niet het geval is, dreigt de rally opnieuw fors in de problemen te komen. Volledige annulatie zou een fikse opdoffer zijn nu ook Chili, ingepland als vierde manche, definitief is afgelast en er geen vervanger komt. 

Foto: Toyota GazooSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 20 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons