van der Horst

Ford Fiesta Sport Trophy: van het Autosalon naar Ford Lommel Proving Ground!

Jens Vanoverschelde en Jean-Marc Valckenaere
Jens Vanoverschelde en Jean-Marc Valckenaere
Met een live presentatie van de Ford Fiesta Sport Trophy op de stand van Ford Motor Company tijdens de Brussels Motor Show benadrukten TeamFloral, M-Sport en niet in het minst Ford het belang dat zij hechten aan het ondersteunen van een Ford-instapklasse. Met dit uniek aanbod toont de Ford Fiesta Sport Trophy immers eens te meer dat er onder de vlag van het blauwe ovaal borg wordt gestaan voor een kweekvijver van jong talent. Zoals dat in 2008 het geval was, toen een zekere Thierry Neuville de Ford RACB Rally Contest wist te winnen! Wij gingen daarom op de Heizel de temperatuur meten bij kersvers coördinator Jens Vanoverschelde.
  • De Swert Opticiens
De eerste etappe is redelijk nieuw vermits er binnen het kader van de Ford Fiesta Junior Academy wordt gekozen voor regionale VAS/ASAF rally’s.

“Jonge kandidaat-coureurs die hun zinnen zetten op een deelname aan het BK Rally krijgen via de Ford Fiesta Sport Trophy in 2020 de unieke kans om via verschillende etappes de stiel te leren, zich in de kijker te rijden en zo mogelijk door te groeien naar  Junior WRC en later WRC 2! Wij waren aangenaam verrast door het aantal gegadigden dat afzakte naar de stand van Ford Motor Company op het Autosalon. Vooral van de kant van jonge debutanten was er veel interesse en dat heeft veel te maken met het concept: een nieuwkomer kan zich met een beperkt budget vooreerst scholen in ééndagsrally’s en gezien wij het systeem toepassen van “arrive & drive”, hoeft zo een rijder niet te investeren in een eigen structuur, aankoop van een auto. Hij of zij kunnen zich toeleggen op hun eerste taak en dat is racen!”

Welke regionale rally’s komen hiervoor in aanmerking?

“Voor deze debutanten (van 18 tot 30 jaar) gaat de genaamde Ford Fiesta Junior Academy over vijf regionale ééndagsrally’s (Wervik, Lëtzebuerg, Staden, JML en Kortrijk) en er wordt gereden met de Ford Fiesta R1T, een turboaangedreven driecilinder 150 pk-sterk, die uitkomt in de Klasse Rally 5. Kostprijs 34.500 € of 6.900 € per regionale rally.”

Parallel met de Ford Fiesta Junior Academy kunnen deze neofieten met zo’n Fiesta R1T (Rally 5) deelnemen aan de tweede etappe en dat is de Ford Fiesta Sport Trophy.

“Hiervoor tellen vijf rally’s van het BK. TAC Rally, Rally de Wallonie, Sezoensrally, Omloop van Vlaanderen en East Belgian Rally.  Hetzelfde lijstje BK-rally’s wordt voor de wielen geschoven van de wellicht meer ervaren rijders die op hun beurt opteren voor de Ford Fiesta Sport Trophy, zeg maar de derde en laatste scholing, en er aantreden in één van de vijf 200 pk-rijke en sequentiële geschakelde Ford Fiesta R2T (Rally 4).”

Per discipline telkens 5 auto’s en allen op dezelfde manier gecoacht door TeamFloral. Een bewuste keuze?

“Ja. Omdat het moet allemaal betaalbaar blijven! Bovenal willen wij dat elke rijder zich goed voelt. Dat kan alleen als je je rijders goed kent en weet hoe je iemand op de beste mogelijke manier kan coachen. Om dat doel te bereiken, heb je geen boodschap aan het runnen van te veel auto’s en automatisch een overvloed van betrokken partijen. Vandaar slechts 5 auto’s per competitie. Dankzij onze jarenlange goede relatie met Malcolm Wilson kunnen wij rekenen op hun technische steun met een vaste ingenieur per Trophy. Zoals we dat ook in het verleden deden, zorgen wij voor meer dan alleen de technische kant van de rallysport. De rijders die intekenen voor één van de drie competities krijgen mediatraining, hulp bij het maken van nota’s en, niet onbelangrijk, advies op het vlak van conditietraining en het nemen van de juiste voeding. Uiteraard zorgen wij ook voor de nodige uitstraling in de media met persberichten en het voeden van de sociale media in woord en beeld.”

Concreet. Wat kost een seizoen in het BRC, lees Ford Fiesta Sport Trophy?

“Rijden in de R1T Junior kost 44.500 € en voor 5 rally’s in de Fiesta R2T betaal je 59.000 €. De winnaar van de Ford Fiesta Sport Trophy krijgt een waardebon van 30.000 € waarmee hij/zij de basis kan leggen voor een seizoen in de Junior WRC 2021. Op die manier zorgen wij binnen het concept van de Ford Fiesta Sport Trophy voor doorstroming en, ja, vermijden we dat een winnaar van een bepaalde Sport Trophy met de door ons uitbetaalde premies elders aan de bak zou komen.”

Wat is de eerstvolgende stap voor een kandidaat-rijder?

“Wij willen een aantal kandidaten voor zowel de Ford Fiesta Sport Trophy als de Ford Fiesta Junior Academy de gelegenheid bieden uitvoerig test te rijden met de Ford Fiesta R1T en R2T en dit op de zeer gewaardeerde terreinen van Ford Lommel Proving Ground. Deze testdag zal plaatsvinden in de loop van de maand februari. Het volstaat om contact op te nemen met TeamFloral via email naar jens@fiestasporttrophy.be en hierna volgen de voorwaarden en inschrijvingsdocument om te kunnen deelnemen aan deze uitzonderlijke testdag!”

Even iets over jezelf. Je bent met de Ford Fiesta Sport Trophy niet toe aan je eerste ervaring aan de andere kant van barrière?

“Neen, ik heb de taak van coördinator al uitgevoerd, maar dan op circuit in het kader van de Belcar Series. Maar mijn broer Björn en ikzelf zijn de laatste jaren vooral actief geweest als co-rijder in Regularity Rally’s met o.m. Dominique Holvoet, Dirk en Tom Van Rompuy en in het geval van mijn broer nu met Guino Kenis. De laatste jaren ben ik ook actief als organisator van regularity wedstrijden en oldtimer toerritten voor bedrijven. Het is op die manier dat ik kennismaakte met Jean-Marc Valckenaere van TeamFloral en zo is er gesproken geweest over de plannen voor 2020 met het herlanceren van de Ford Fiesta Sport Trophy. Voor mezelf zet ik mijn activiteiten als co alvast een jaartje on hold, zodat ik mij tenvolle kan toeleggen op de organisatie van de Ford Fiesta Sport Trophy.”

Persbericht Ford Fiesta Sport TrophyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op woensdag 22 januari 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons