van der Horst

Format Formule 1 Sprint-weekends gewijzigd

GP België 2022
GP België 2022
De wereldraad voor de automobielsport heeft een wijziging van het format van de sprint-weekends in de formule 1 goedgekeurd. Het nieuwe format wordt al direct ingevoerd bij de GP van Azerbeidzjan en zal verder gebruikt worden bij alle sprint-weekends dit jaar. Belangrijkste wijziging is dat er een tweede kwalificatie komt op zaterdagmorgen die bepalend is voor de grid van de sprintrace.
  • LTF
Start 2022 F1 Grote Prijs van België
Start 2022 F1 Grote Prijs van België
Op vrijdag wijzigt er niets vergeleken bij het verloop van de sprint-weekends vorig jaar. In de morgen is er een vrije sessie terwijl er in de namiddag de kwalificatie volgt. Die kwalificatie bepaalt niet langer de startgrid van de sprintrace zoals voordien, maar die van de Grand Prix zelve die op zondag verreden wordt. De grote wijziging is dat er zaterdagmorgen niet langer een tweede vrije sessie georganiseerd wordt, maar een tweede kwalificatie, Sprint Shootout genaamd. Deze zal net als de normale kwalificatie drie sessies omvatten maar van een kortere duur, 12 minuten voor Q1, 10 minuten voor Q2 en 8 minuten voor Q3. De Sprintrace wordt zaterdagnamiddag verreden en de puntenverdeling blijft er identiek (8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt). Zondag is er de Grand Prix waar de wagens op de grid opgesteld worden naar de tijden die vrijdagnamiddag gereden werden. 

Na de GP van Azerbeidzjan dit weekend volgen er nog vijf sprint-weekends dit jaar, Oostenrijk (30 juni-2 juli), België (28-30 juili), Qatar (6-8 oktober), Austin (20-22 oktober), Brazilië (3-5 november).

Foto's: Georges De Coster
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op dinsdag 25 april 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons