van der Horst

Monaco: Voorbeschouwing Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Stoffel Vandoorne - Fortec Motorsports
Als tweede in de tussenstand van de Formula Renault 3.5 hoopt Stoffel Vandoorne zich dit weekend in Monaco opnieuw in de kijker te kunnen rijden. Voor de vertegenwoordiger van het RACB National Team wordt het echter een première op deze bijzondere omloop. Het wordt dus niet makkelijk in de enige wedstrijd die in het voorprogramma van een Grand Prix wordt afgewerkt.
Sinds dinsdagavond vertoeft Stoffel Vandoorne in het prinsdom. De glimlach op zijn gelaat verraadt dat hij zich als een kind in een speelgoedwinkel voelt.
“Iedereen die bezeten is door de autosport weet dat het circuit van Monaco een heel bijzondere plek is”, stelt hij. “Al sinds ik karting reed, hoopte ik ooit hier te kunnen rijden. En drie jaar na mijn debuut in de eenzitterij mag ik nu aan de slag in het voorprogramma van de Grand Prix Formule 1. Schitterend toch! En dat heb ik in grote mate te danken aan het RACB National Team, dat me de kans heeft gegeven om deze weg af te leggen.”
 
De jonge Belg snijdt de race in het prinsdom bescheiden, maar ook vastberaden aan. “Ik denk niet dat ik ooit beter voorbereid aan de start van een race ben gekomen”, benadrukt hij. “Tuurlijk heb ik heel wat onboardbeelden bekeken. Samen met de mensen van Fortec Motorsports heb ik heel wat data van de vorige edities bestudeerd en ook heel wat tijd in de simulator doorgebracht.”
 
Al op woensdagmiddag proefde Stoffel voor een eerste keer van het Monegaskische asfalt. “Ik heb in het verkeer enkele rondjes met de scooter afgelegd. Vanavond stap ik te voet het circuit af, in het gezelschap van de ingenieurs van het team. Maar ik ben er me terdege van bewust dat niets ook maar in de buurt komt van echt op deze omloop te racen!”
En dat is precies het voordeel waarover zijn belangrijkste concurrenten beschikken… “75 procent van het startveld in de Formula Renault 3.5 heeft hier al gereden”, legt Stoffel uit. “Ik heb absoluut geen idee over hoe competitief ik zal zijn. Ik hoop uiteraard dat ik veel punten kan scoren, maar iedereen weet dat Monaco ook een beetje van een loterij weg heeft.”
 
Op donderdag, vanaf 8u30, maakt Stoffel echt kennis met het 3340 meter lange stratencircuit. “We beschikken over 45 minuten vrije training om de juiste afstellingen te bepalen, zonder in de fout te gaan. De kwalificaties worden op zaterdag afgewerkt, en het gripniveau van de piste zal tegen dan allicht wel veranderd zijn. Om nog maar te zwijgen over de race, die zondagochtend om 11u10 wordt afgewerkt.” Het uur waarop heel autosportminnend België de ogen op Monaco zal gericht hebben.

RACB press



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons