van der Horst

Formule 1 bolides keren terug naar Circuit Zolder

FIA Masters Historic Formula One Championship
FIA Masters Historic Formula One Championship
In 1973 en van 1975 tot en met 1984 met uitzondering van 1983, werd op het circuit van Zolder de GP van België verreden. In die tijd werden de wagens aangedreven door 3000cc atmosferische motoren en met uitzondering van Ferrari, Matra en BRM waren de meeste wagens uitgerust met een V8 Cosworth krachtbron. Wie heimwee heeft naar die tijd moet het tweede weekend van april eens een ommetje maken langs Circuit Zolder, want de F1 bolides uit die tijd komen er dan terug in actie. De Masters Historic Racing organisatie maakte zijn kalender voor 2016 bekend en het FIA Masters Historic Formula One Championship en het FIA Masters Historic Sports Car Championship starten hun seizoen op het Limburgs circuit op 9 en 10 april.
FIA Masters Historic Formula One Championship
FIA Masters Historic Formula One Championship
De Masters Historic Racing is een door de FIA erkende Britse organisatie die verscheidene kampioenschappen voor historische wagens organiseert, het meest bekendste is het FIA Masters Historic Formula One Championship voor 3 liter formule 1 bolides uit de jaren 1966 tot 1985. De wagens moeten tevens verplicht rijden in de origihele kleuren. Het kampioenschap is te gast op belangrijke historic meetings over de ganse wereld waaronder de laatste jaren ook de Spa Six Hours. Daarnaast organiseert de Masters Historic Racing organisatie eigen Masters Festivals op omlopen in Groot-Brittannië maar volgend jaar voor de eerste maal ook op circuit Zolder. Voor het Masters Festival Zolder werd een samenwerking aangegaan met het circuit en naast de oude F1 bolides komen ook de sportwagens van het FIA Masters Historic Sports Car Championship in actie terwijl circuit Zolder de openingsmanche van de Belcar Trophy dat weekend plant.

FIA Masters Historic Sports Car Championship
FIA Masters Historic Sports Car Championship
Het FIA Masters Historic Sports Car Championship staat open voor Le Mans sportwagens en groep 4 GT’s uit de Jaren 1962 tot 1974. Lola, Ford, Porsche, Ferrari, Osella en Chevron zijn enkele namen die men terugvindt in die serie. De Belcar Trophy “new look” is aan haar tweede jaargang toe en circuit Zolder heeft besloten om de kalender uit te breiden tot 5 manches, vier op Zolder en één op Spa. De races werden met zorg uitgekozen en Circuit Zolder aarzelde niet om de openingsmanche te integreren in dit veelbelovend historic programma.  

Foto's: Masters Historic Racing
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op maandag 14 december 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Masters Historic Racing & Belcar.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons