van der Horst

Groot-Brittannië: Hamilton wint voor thuispubliek na opgave Rosberg

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
De Brit Lewis Hamilton heeft de best mogelijke zaak gedaan in de strijd om het wereldkampioenschap: winst voor eigen publiek na een plotse opgave voor teamgenoot Nico Rosberg. De Mercedes-piloten zijn nu nog maar vier puntjes van elkaar gescheiden. Hamilton werd op het podium geflankeerd door een uitmuntende Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo.
Nico Rosberg nam bij het doven van de lichten meteen een vliegende start, maar lang kon hij er niet van genieten. Kimi Räikkönen ging na minder dan vijf bochten te wijd en probeerde op volle snelheid terug de baan op te komen via het gras. Dat oppervlak was echter minder effen dan hij dacht en de Fin verloor compleet de controle over zijn Ferrari, knalde de muur in, kwam stil te staan op de baan en werd tenslotte nog eens geramd door Felipe Massa in de Williams. Opgave voor de wereldkampioen uit 2007 en zelfde verhaal voor Felipe Massa, die een rotweekend kende bij zijn 200e Grote Prijs. De impact van Räikkönen was vrij zwaar en er volgde dan een rode vlag om de schade aan de rails te herstellen.
 
Na een uur pauze, werd de wedstrijd volgens procedure herstart achter de Safety Car. Na één rondje kwam die binnen en Nico Rosberg ging er meteen als een haas van door. Lewis Hamilton moest eerst afrekenen met beide McLarens en kon vervolgens de jacht inzetten op zijn Duitse ploegmakker. De kloof bleef evenwel stabiel tussen de twee tot vijf seconden. Na de crash tussen Räikkönen en Massa bleven er vanzelfsprekend nog maar één Williams en één Ferrari over maar die stegen evenwel pijlsnel in het klassement. Na amper 5 ronden was Bottas al 6de en Fernando Alonso 10de. De Spanjaard moest  bij zijn volgende pitstop wel 5 seconden extra blijven staan omdat hij bij de herstart niet mooi in zijn starthokje stond, een vreemd en zeldzaam foutje van de voormalig wereldkampioen.
 
Wat betreft de strijd om de zege leken de kemphanen bij Mercedes AMG een afwijkende strategie te hebben. Rosberg kwam in de 19de ronde nieuw rubber halen, terwijl Hamilton wachtte tot de 25ste ronde (van de 52) en dus mogelijk op een één stop-strategie stond. Niet veel later moest echter Rosberg zijn Mercedes aan de kant zetten met een vastgelopen versnellingsbak. Hamilton nam de leiding over en kon met bijna een minuut bonus zelfs voor het gemak nog een tweede pitstop afwerken: de zege voor zijn thuispubliek was binnen.

Achter Hamilton was het duidelijk wat de tweede beste wagen van het veld is momenteel: Williams-Mercedes. De Britse bolides hadden het om velerlij redenen bij de seizoensstart niet gemakkelijk, maar de laatste weken lijken de puzzelstukken beter in elkaar te vallen. Het gemak waarmee Valtteri Bottas ook nu van achteraan het veld naar het podium stormde, was indrukwekkend. Hij passeerde op de baan Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) en bouwde een voorsprong op van 16 seconden op de Australiër. Opvallend competitief waren de wagens van McLaren, eveneens voor eigen publiek. De 3de en 5de startplaats waren duidelijk geen toevalstreffers te danken aan de regen. Jenson Button reed een dijk van een race en kwam als 4de over de streep, terwijl de 7de plaats van Kevin Magnussen er ook mocht wezen. Tussen beide McLarens zagen we een mooie strijd met Sebastian Vettel en Fernando Alonso. De Spanjaard nam de Duitser te grazen op zijn koude banden, maar toen die eenmaal op temperatuur kwamen, zette de wereldkampioen de aanval in. Keer op keer echter hield Alonso de Duitser achter hem, tot frustratie van deze laatste. Uiteindelijk lukte het Vettel dan toch en hij pakte de 5de plaats. De laatste punten gaan naar Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) en beide rijders van Toro Rosso-Renault: Daniil Kvyat vóór Jean-Eric Vergne.
 
In het kampioenschap doet Lewis Hamilton natuurlijk een goede zaak. De tussenstand is nu nog maar 165-161 in het voordeel van Nico Rosberg. Valtteri Bottas staat prachtig 5de, vóór Sebastian Vettel. De volgende afspraak is wederom een thuismatch voor Mercedes AMG, want de F1-karavaan trekt over twee weken naar de Hockenheimring voor de Grote Prijs van Duitsland.

Foto: RIP



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons