van der Horst

Spanje: Rosberg verschalkt Hamilton

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
Voor de eerste keer anno 2015 heeft Nico Rosberg duidelijk zijn teamgenoot bij Mercedes, Lewis Hamilton, verslagen. Na de indrukwekkende pole van gisteren won de Duitser vandaag ook de race. Sebastian Vettel werd voor de derde maal dit seizoen derde. In een wedstrijd met relatief weinig animo maakten Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen de top vijf vol. In de tussenstand om de wereldtitel verkleint Rosberg zijn achterstand op Hamilton tot twintig punten. Mercedes van zijn kant heeft nu al een voorsprong van 70 punten op Ferrari.
Start GP van Spanje
Start GP van Spanje
Bij het doven van de lichten nam Rosberg een uitstekende start terwijl Hamilton, op de vuile kant van de baan, moeite had om de Mercedes op snelheid te brengen. Vettel schoot de wereldkampioen voorbij en het had niet veel gescheeld of Bottas had hetzelfde gedaan. Vervolgens profiteerde Rosberg ten volle van het feit dat Hamilton werd opgehouden door de Ferrari; de Duitser won ongeveer een halve seconde per ronde. In de dertiende van de 66 ronden kwam Hamilton binnen voor nieuwe medium banden maar het rechterachterwiel geraakte niet tijdig op de wagen. De Brit verloor een drietal seconden. Wanneer twee ronden later ook Vettel nieuwe mediums komt halen blijft de Duitser Hamilton voor.

Fernando Alonso - McLaren-Honda
Fernando Alonso - McLaren-Honda
Na zijn pitstop in de 19de ronde heeft Rosberg, eveneens opnieuw op medium banden, wat van zijn voorsprong verloren. De Duitser heeft nu zes seconden voor op Vettel en zeven op Hamilton. In de strijd om de vierde plek heeft Bottas vijf seconden voorsprong op Räikkönen. De Ferrari-rijder heeft evenwel meteen harde banden gemonteerd en staat op een afwijkende tactiek. Teleurstelling bij het thuispubliek in de 28ste ronde: Fernando Alonso moet opgeven met remproblemen. Na een goede start viel de Spanjaard alleen maar terug. Teamgenoot Jenson Button zou uiteindelijk ook enkel de tergend trage bolides van Manor achter zich kunnen houden. Een competitieve McLaren-Honda is nog steeds verre toekomstmuziek.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel
Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel
In respectievelijk de 33ste en de 41ste ronde gingen zowel Hamilton als Vettel over op de harde band. Die acht ronden dat Hamilton kon rijden zonder een Ferrari in de weg zorgden ervoor dat de wereldkampioen, zonder duels, ruimschoots de tweede plek overnam. Rosberg had minder last van bandenslijtage dan zijn ploegmakker en kon doorrijden tot de 46ste ronde. Hamilton nam even de leiding over maar zou als enige in de top vijf een derde stop moeten maken. Na die pitstop, in de 52ste ronde, was Hamilton weliswaar sneller dan Rosberg maar de achterstand was te groot. Een duidelijke tactische zege voor Rosberg, geholpen door de slechte start van Hamilton. Achter de Mercedes-kemphanen eindigden Vettel, Bottas en Raikkonen in de top vijf. Felipe Massa werd onopvallend zesde. Alle overige rijders in de punten kregen een ronde achterstand aan hun broek: Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Carlos Sainz Jr. en Daniil Kvyat. Deze laatste twee hadden elkaar bijna geëlimineerd in het slot van de wedstrijd.Max Verstappen viel na een goede start terug tot net buiten de punten.

Uitslag Grote Prijs van Spanje 2015

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes1u41m12.555s
2.Lewis HamiltonMercedes+17.551s
3.Sebastian VettelFerrari+45.342s
4.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+59.217s
5.Kimi RaikkonenFerrari+1m00.002s
6.Felipe MassaWilliams-Mercedes+1m21.314s
7.Daniel RicciardoRed Bull-Renault-1 ronde
8.Romain GrosjeanLotus-Mercedes-1 ronde
9.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-Renault-1 ronde
10.Daniil KvyatRed Bull-Renault-1 ronde
11.Max VerstappenToro Rosso-Renault-1 ronde
12.Felipe NasrSauber-Ferrari-1 ronde
13.Sergio PerezForce India-Mercedes-1 ronde
14.Marcus EricssonSauber-Ferrari-1 ronde
15.Nico HulkenbergForce India-Mercedes-1 ronde
16.Jenson ButtonMcLaren-Honda-1 ronde
17.Will StevensMarussia-Ferrari-3 ronden
18.Roberto MerhiMarussia-Ferrari-4 ronden
 Pastor MaldonadoLotus-MercedesDNF
 Fernando AlonsoMcLaren-HondaDNF

Foto's: Georges De Coster



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons