van der Horst

Formule 3: Marti en Bortoleto eerste winnaars van het seizoen

2023 Formule 3 Bahrein Race 2
2023 Formule 3 Bahrein Race 2
Net zoals de Formule 1 en Formule 2 trapte ook de Formule 3 hun seizoen dit weekend op gang. Op het circuit van Sahkir in Bahrein werden na de kwalificaties op vrijdag, twee races afgewerkt. Josep Marti zegevierde in de eerste wedstrijd op zaterdag terwijl Gabriel Bortoleto zondag de hoofdrace op zijn naam schreef.
Josep Marti
Josep Marti
De sprintrace op zaterdag begon met een valse noot voor de snelste man op vrijdag, Gabriele Mini. De Italiaan startte omwille van de reversed grid vanaf P12 maar verknalde zijn eerste F3 start volledig en zou pas zeventiende worden. De wedstrijd begon met Franco Colapinto op polepositie, de Argentijn wist zo goed als de volledige wedstrijd aan kop te blijven maar een late safetycar tussenkomst deed hem de das op. Colapinto kon tijdens de herstart zijn eerste plek niet vasthouden en zag Josep Marti buitenom langszij komen. De Spanjaard, protegé van Fernando Alonso, reed meteen weg en bouwde in zes ronden een voorsprong van bijna twee seconden uit, richting zijn eerste zege. Colapinto finishte als tweede, Caio Collet begon het seizoen met de laatste podiumplaats.

Gabriel Bortoletto - Trident
Gabriel Bortoletto - Trident
Gabriele Mini mocht zondag als eerste oplijnen voor de start van de hoofdrace maar opnieuw kende Mini geen al te beste start. Hij zag in de run naar bocht één Gabriel Bortoleto langszij komen en moest in de openingsronde ook nog Grégoire Saucy voor zich dulden. Borteleto opende met twee verschroeiende ronden en had bij het ingaan van ronde drie al twee seconden bonus op Saucy, die in bocht vier zijn tweede plaats weer aan Mini moest laten. In de zevende ronde haakten Mari Boya en Thomas Smith in elkaar en kwam de safetycar de baan op. Mini nam na de herstart meteen de leiding over van Bortoleto maar kreeg niet veel later een straf van 5 seconden toebedeeld wegens foutief oplijnen in het startvak. Tot overmaat van ramp kwam er nog een tweede safetycar periode in de voorlaatste ronde waardoor de debutant terugviel tot de achtste plaats. Bortoleto zag het graag gebeuren en pakt zijn eerste zege in de F3 voor Oliver Goethe en Dino Beganovic.

De volgende wedstrijd vindt eind deze maand plaats in Australië, meteen een nieuwkomer op de kalender. Gabriel Bortoleto trekt als leider down under. 

Foto's: Georges de Coster - FIA Formule 3  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons