van der Horst

Formule 3: Marti zet pole om in zege in hoofdrace

Josep Marti
Josep Marti
Josep Marti heeft er een fantastische zondag opzitten. De Spanjaard, uitkomend voor het Spaanse Campos Racing vertrok de hoofdrace van de Formule 3 in Barcelona vanaf de pole en soleerde sterk naar de winst. Een zichtbaar geëmotioneerde Marti pakt daarmee voor zijn thuispubliek de tweede zege van het seizoen, na vorige week de sprintrace in Monaco te hebben gewonnen.
Zaterdagochtend werd als opwarmertje de gebruikelijke sprintrace gereden. Zak O'Sullivan startte vanaf de pole en nam meteen de verdedigende lijn richting de eerste bocht. Luke Browning kon geen inhaalpoging wagen bij zijn landgenoot en bleef tweede. Fornaroli wist wel een plekje goed te maken en ging voorbij Grégoire Saucy voor P3. Al in de openingsronde kwam de safetycar naar buiten voor een crash van Ido Cohen. Bij de herstart liet O'Sullivan er geen gras over groeien, ging al vroeg op het gas en pakte meteen enkele meters bonus op Browning die opnieuw geen kans maakte een aanval op de leider in te zetten. Ook in de ronden die volgden, bleef O'Sullivan prima controleren, richting zijn eerste zege. Een zege met een Belgisch tintje trouwens. O'Sullivan reed in zijn jongere jaren verschillende seizoenen in de BNL Karting Series en heeft een Belgische moeder. Browning pakte de tweede plaats, Fornaroli werd derde. Saucy maakte nog een foutje en zou verschillende plaatsen verliezen.

Josep Marti & Fernando Alonso
Josep Marti & Fernando Alonso
Oost-West, thuis best. Alle ogen waren bij de start van de hoofdrace op zondag gericht op lokale held Josep Marti. De pupil van Fernando Alonso reed een prima kwalificatie, bleef tijdens de sprintrace uit de miserie en begon als favoriet aan de zondagse krachtmeting. Marti kende een goede start maar zag Taylor Barnard buitenom volgen in de eerste chicane. Barnard moest evenwel inbinden en Marti behield de leiding. Opnieuw moest de safetycar tussenkomen in de openingsronde na contact tussen Browning en Fornaroli, beiden op het podium zondag. Bij het ingaan van de zevende ronde kwam de safetycar naar binnen en ook Marti begon vroeg aan de herstart waardoor hij Barnard geen kans gaf. Marti hield er een snaarstrak tempo op na, dat Barnard niet kon evenaren. De Brit viel langzaam terug in de tussenstand en zou negende worden. Marti soleerde vooraan naar winst en haalde het met ruim vier seconden voorsprong van Franco Colapinto en Dino Beganovic. 

Het kampioenschap is nu half weg en Gabriele Bortoleto blijft ruim leider in de tussenstand. Hij ziet Marti naderen tot 24 punten. Dino Beganovic en Gabriel Mini staan vierde en vijfde in het kampioenschap. Tijdens het eerste weekend van juli komt het FIA Formule 3 kampioenschap in actie in het kader van de Grote Prijs van Oostenrijk. 

Foto's: FIA Formule 3Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op maandag 5 juni 2023.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons