van der Horst

Formule 3: Oscar Piastri kroont zich tot kampioen in Mugello na nagelbijter

Oscar Piastri
Oscar Piastri
Oscar Piastri (Prema Powerteam) is de nieuwe FIA Formule 3 kampioen. De Braziliaan kroonde zich vandaag op de omloop van Mugello tot kampioen, na een intens duel met Théo Pourchaire. Overwinningen waren er voor Frederik Vesti en Liam Lawson.
  • Heinz Performance
Lirim Zendeli pakte op vrijdag de poleposition na een spannende kwalifcatiesessie. De Trident rijder hield amper 0,034 seconden bonus over op Logan Sargeant, die de tweede tijd reed. Sargeant moest echter nog drie plaatsen achteruit op de grid, wegens een straf die hij opliep in Monza. Jake Hughes erfde zo zijn plaats op de eerste startrij. Oscar Piastri kwam er op vrijdag niet aan de pas, werd pas elfde en moest bovendien nog eens vijf plaatsen achteruit, ook wegens een straf na het vorige weekend op Monza. 

Frederik Vesti - Prema Racing
Frederik Vesti - Prema Racing
In de strijd om de titel trok Sargeant dus met de beste papieren naar de eerste race. Zendeli kende een goede start en behield de koppositie voor Hughes en Frederik Vesti. Daarachter kwam Théo Pourchaire sterk opzetten bij Sargeant, om er in de tweede ronde in bocht één ook voorbij te gaan. Vooraan lostte Hughes, Zendeli niet en in de zevende ronde slaagde de Brit erin om de leiding over te nemen. Gedurende de hele wedstrijd gaven de rijders vooraan elkaar geen duimbreed toe in een gevecht dat rondenlang aanhield. Frederik Vesti profiteerde optimaal en maakte handig gebruik van de gevechten tussen de nummers één en twee om bij het treintje aan te pikken. Eerst moet Zendeli eraan geloven en met nog vijf ronden te gaan moest ook Hughes zijn meerdere erkennen in Vesti. Hughes kwam nog even langszij maar Vesti won uiteinelijk zijn derde wedstrijd van het seizoen. Pourchaire nam de derde plaats nog over van Zendeli terwijl Sargeant nog een plaats verloor aan Enzo Fittipaldi. Piastri werd elfde en scoorde daarmee geen punten. Sargeant en Piastri trokken zo met gelijke punten naar de laatste wedstrijd op zondagochtend, terwijl Théo Pourchaire zijn achterstand op de leiders tot amper 9 punten terug wist terug te brengen. 

Liam Lawson
Liam Lawson
Met z'n drieën waren ze dus nog in running voor de titel. Liam Lawson vertrok vanaf de pole en reed meteen een mooie voorsprong bij elkaar. De Red Bull Junior zagen ze niet meer terug, en zo won Lawson de laatste wedstrijd van het seizoen. Voor Sargeant zat de dagtaak er al na enkele bochten op. Hij werd in de sandwisch genomen en daarbij brak de ophanhging van het rechter voorwiel. Einde van de titeldroom voor de Amerikaan. Het was Piastri die nu de titel binnen handbereik had maar Théo Pourchaire reed een wervelende wedstrijd. De Fransman was zelfs even virtueel kampioen maar toen Piastri de zevende plaats van zijn teammaat Vesti overnam, moest Pourchaire tweede worden, of de snelste wedstrijdronde neerzetten. Geen van beiden gebeurde en dus had Piastri aan P7 genoeg om de Formule-3 titel mee te graaien! Pourchaire volgt als tweede in de eindstand, op drie luttele punten van Piastri terwijl Sargeant derde wordt op 4 punten van de kampioen.

Foto's: Racing International Photography
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 13 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Toscane.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons