van der Horst

Berlijn 3: Overwinning en vicetitel voor Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Na 24 races is het zover: Stoffel Vandoorne pakt zijn eerste overwinning in de Formule E. Op het nieuwe circuit speelde Mercedes een zeer tactisch spel met Sébastien Buemi (Nissan), waarbij Vandoorne samen met Nyck de Vries de Duitse constructeur een allereerste 1-2 schonk. Dankzij deze overwinning en de derde plaats van Buemi heeft de Rumbekenaar ook de vice-titel op zak.
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Al van bij de start speelde Mercedes het tactisch, waardoor Buemi constant onder druk stond. Vooral tijdens het wapenen van de aanvalsmodus kon de Zwitser niet anders dan volgen. Terwijl Vandoorne, die vanaf pole de leiding pakte, op een relatief rustige manier vooraan kon rondrijden, bleef de Vries energie opstapelen waarbij hij in de laatste minuten een beslissende move kon plegen op de Nissan, die geen verhaal had. Daarna moest Buemi nog een oprukkende René Rast (Audi) achter zich houden, waardoor Mercedes haar allereerste overwinning en tevens haar allereerste 1-2 behaalde in de laatste race van het seizoen.

Tijdens de race was het ook kijken hoe de puntenstand constant fluctueerde. Terwijl de top zes zich vanuit de achterste gelederen naar voren moest vechten, speelde Vandoorne constant haasje-over met Buemi. Oliver Rowland (Nissan) rukte op, maar in het midden van de race moest de Brit zijn wagen parkeren in de pits. Ook Maximilian Günther (BMW) leek wel dreigend, maar kwam in aanraking met Robin Frijns (Envision Virgin Racing), waardoor ook hij terugviel. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) moest een zesde plaats claimen om nog vice-kampioen te worden, maar gezien hij net een plaatsje tekort kwam gaat deze titel naar Stoffel Vandoorne. "Een extra bonus", verklaarde de Rumbekenaar nadien.

Ook bij de teams was uitkijken wie de vice-titel zou grijpen. Dankzij de derde plaats van Buemi behoudt Nissan e.Dams zijn tweede plaats en springt Mercedes naar de derde plaats, waarbij het zowel Envision Virgin Racing als BMW i Andretti Motorsport achter zich houdt. Hiermee valt het doek over het zesde seizoen van de Formule E en is het nu aftellen richting januari volgend jaar, wanneer in Santiago de eerste race van het nieuwe seizoen van start zal gaan.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 13 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 3.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons