van der Horst

Formule E heeft een nieuw voorprogramma met NXT Gen Cup

NXT Gen Cup
NXT Gen Cup
Tot 2020 kon de Formule E voor twee seizoenen rekenen op de Jaguar I-Pace eTrophy om de dode uren op te vullen tijdens een raceweekend. Sinds Jaguar de stekker uit dat programma trok, keerden de raceweekends terug naar het oude schema. Tot dit jaar, want met de NXT Gen Cup heeft men een nieuw voorprogramma dat niet alleen te zien zal zijn bij de Formule E.
NXT Gen Cup
NXT Gen Cup
Gezien er nog weinig gerichte e-series zijn, kan de NXT Gen Cup wel eens een goede zaak zijn. Al heeft die wel een compleet ander concept dan wat we van de Formule E gewoon zijn. Het kampioenschap van Zweedse makelij mikt namelijk op twintig youngsters tussen 15 en 25 jaar oud. Qua wagen zal men racen met de LRT NXT1, een wagen die gebaseerd is op de elektrische MINI Cooper SE en door Lestrup Racing Team wordt omgebouwd naar een elektrische racemachine. De wagen zelf weegt 1150 kg, heeft 180 pk en 60 extra wanneer men de push-to-pass gebruikt. De batterij is 30 kWh sterk en net zoals in de Formule E zal men semi-slicks gebruiken als banden. Overigens zullen alle wagens exact hetzelfde zijn om iedereen gelijke kansen te bieden.

Start 2023 DTM Norisring Race 2
Start 2023 DTM Norisring Race 2
De kalender, eens deze goedgekeurd wordt door de FIA, is eigenlijk ook niet mis. Het kampioenschap mikt op Europa met aldaar zes wedstrijden in totaal. Enkel vier daarvan zullen in combinatie met de Formule E afgewerkt worden. De overige twee zullen mee het voorprogramma van DTM races vormen. Het kampioenschap zou in april starten in Misano om voor de volgende manche direct mee te gaan naar Monaco. Dan komt er in mei Berlijn, maar de eerstvolgende wedstrijd is pas in juli op de Norisring. Eind juli kleurt de serie mee de finale van de Formule E in Londen, om dan stil te zitten tot oktober. Dan is men aanwezig tijdens de finale van de DTM. Elke ronde - op Monaco na - zal bestaan uit twee vrije trainingen, een kwalificatiesessie en een race. Zowel de kwalificaties als de wedstrijd zullen twintig minuten duren.

Kalender NXT Gen Cup

13-14 april: Misano (Formule E)
27 april: Monaco (Formule E)
11-12 mei: Berlijn (Formule E)
05-07 juli: Norisring (DTM)
20-21 juli: Londen (Formule E)
18-20 oktober: Hockenheim (DTM)

Foto's: Formula E - Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op vrijdag 9 februari 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons