van der Horst

Londen: Lucas Di Grassi wint - Stoffel Vandoorne bijna zeker van titel

Lucas Di Grassi - ROKiT Venturi Racing
Lucas Di Grassi - ROKiT Venturi Racing
Geen twee op twee bij de Londen E-Prix voor Jake Dennis (Avalanche Andretti), want die eer werd hem ontzegd door Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi). De Braziliaan vocht de hele race een duel uit met de Brit, om uiteindelijk in de laatste tien minuten het laken naar zich toe te trekken. Intussen sneed Stoffel Vandoorne (Mercedes) door het veld richting een solide vierde plaats. Gezien zijn concurrenten geen punten scoorden, zet de Rumbekenaar een reuzenstap richting de titel.
Van bij de start was er dus een duel tussen Dennis en Di Grassi. De Brit behield lange tijd de leiding tegenover de Braziliaan, maar gezien zij tot driemaal toe de Attack Mode moesten gebruiken, draaide de strijd uit op een strategisch schaakspel. Dat werd uiteindelijk beslist toen Dennis zijn laatste AM moest wapenen. De Avalanche Andretti-rijder probeerde dit zo lang mogelijk uit te stellen, maar moest uiteindelijk zwichten en de leiding afstaan aan Di Grassi. De Braziliaan hield stand, terwijl Dennis op het einde nog moest verdedigen tegenover Nyck de Vries (Mercedes). Dia was in de beginfase voorbij António Félix da Costa (DS Techeetah) en Antonio Giovinazzi (Dragon / Penske Autosport) geraakt, maar zag zijn opmars gestuit op een derde plaats, in het zog Dennis.

Het was ook uitkijken naar wat de vier protagonisten in het klassement er van bakten. Terwijl Mitch Evans (Jaguar) en Vandoorne de eerste ronden overleefden, viel Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) als eerste  weg. De Fransman werd geraakt in de openingsronde en moest iets later opgeven met een stukke radiator. Evans en Vandoorne baanden zich ondertussen een weg naar voren, al werd de Rumbekenaar even opgehouden door Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) en later door da Costa. Zo leek Evans twee punten dichter te kruipen bij onze landgenoot, totdat in de Jaguar in de slotminuten snelheid verloor op het rechte eind richting de nieuwe chicanes en uiteindelijk moest opgeven. Hierdoor promoveerde Vandoorne naar een vierde plaats, voor da Costa die de top vijf vervolledigde.

Al bij al een goed resultaat dus voor Vandoorne. Onze landgenoot heeft nu 36 punten voorsprong op Evans, terwijl Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) - die als dertiende over de meet kwam - al op 41 punten volgt. Gezien er nog 58 punten te verdienen zijn en Vergne op 57 stuks hangt, is deze zo goed als uitgeschakeld voor een derde titel. Ook bij de teams blijft Mercedes stevig aan de leiding, gezien zij als enige twee dagen op rij dubbele punten behaalden. ROKiT Venturi zit op 35 punten, terwijl DS Techeetah al op 44 tellen volgt. Nu krijgen de heren twee weken rust voor de finale in Seoul, waar Vandoorne mogelijk zijn allereerste officiële wereldtitel mag claimen.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 31 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 2.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons