van der Horst

Monaco: Alles wat u moet weten

Paris E-Prix 2019
Paris E-Prix 2019
Na de passage in de Franse hoofdstad trekt de Formule E-karavaan zuidwaarts voor de Monaco E-Prix. De dwergstaat prijkt na een jaar afwezigheid terug op de kalender en vormt voor de baancommissarissen een goede voorbereiding voor de Monaco Grand Prix F1 die twee weken later zal doorgaan. Al wordt in de Formule E wel op een ingekort circuit gereden.
Er waren geruchten voor de start van het seizoen dat de Formule E op exact hetzelfde tracé zou rijden als de Formule 1, maar uitiendelijk werd beslist om de ingekorte versie te gebruiken. Hierdoor snijden de rijders de klim richting Casino af en vervolgen zij de weg aan de chicane waar de Formule 1-piloten aankomen net na de befaamde tunnel in Monte Carlo. Door deze inkortingen zullen zij 1,765 km afleggen voor een volledig rondje.

Sébastien Buemi en Lucas Di Grassi
Sébastien Buemi en Lucas Di Grassi
Twee seizoenen geleden werd de laatste Monaco ePrix verreden en eindigde de race op een tweestrijd tussen de kemphanen van dat seizoen: Sébastien Buemi en Lucas di Grassi. Op dat moment stond er geen maat op de Zwitser, die toen de eerste drie manches op zak stak, alvorens hij puntenloos uit Mexico City vertrok. Toch liet hij die mindere manche niet aan zijn hart komen en domineerde vervolgens de Superpole in de straten van Monte Carlo. Tijdens de race zelf bleef hij ook op kop, maar zag in het tweede deel van de race Di Grassi met rasse schreden naderen. In de laatste rechte lijn waagde de Braziliaan nog een ultieme poging met dank aan zijn fanboost, maar uiteindelijk kwam hij drie tiende tekort op Buemi. Op dat moment dacht iedereen dat Buemi zijn tweede titel met vlag en wimpel zou halen, maar uiteindelijk kreeg hij een ferme dreun en op het einde van het seizoen eindigde hij achter... Di Grassi.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open. U zult niet verbaasd zijn wie er weer bovenaan stond in de Fanboost tijdens de Paris E-Prix: Stoffel Vandoorne. Al voor de achtste keer op rij sloot de Rumbekenaar deze wedstrijd af als beste, laatst met de tweede grootste marge dit seizoen: net geen 11%. Gaat de podiumlaureaat van de FIA WEC-manche in Spa dit weekend voor negen op negen? We zullen het zaterdagnamiddag weten. Net zoals bij de vorige wedstrijden, kan u vanaf 18:30 uur naar hartelust kunnen stemmen en wil via deze link.

In Monaco krijgen we een unicum dit seizoen. Het is namelijk de eerste manche die geen shakedown organiseert op vrijdag. Meer zelfs, de piloten zullen zaterdagochtend direct voor de leeuwen geworpen worden tijdens de eerste vrije training om 7:30 uur, terwijl het tweede oefengalop plaatsvindt om 10 uur. Net zoals bij de vorige manches zal de kwalificatie starten om 11.45 uur met daar aansluitend de Superpole. De start van de race in Monaco is gepland om 16:33 uur, een halfuurtje later dan in Rome en Parijs. Wie alles van het begin tot het einde wil volgen, kan zoals gewoonlijk terecht op de Facebook-pagina van de organisatie. Wie de race toch wil volgen op TV, zal de gebruikelijke keuzes hebben. Eurosport zal ook hier zowel de kwalificaties alsook de race uitzenden, maar de sportzender zal zowel Eurosport 1 (vanaf 13 uur) als Eurosport 2 (vanaf 16:30 uur) inzetten. Telenet Play Sports zal beginnen aan hun livesessie vanaf 16 uur.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1zaterdag7:30 - 8:15
Vrije Trainingen 2zaterdag10:00 - 10:30
Kwalificatieszaterdag11:45 - 12:20
Superpolezaterdag12:30 - 12:50
Monaco E-Prixzaterdag16:33 - 17:18 + 1 ronde

Foto's: Formula E - Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 6 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons