van der Horst

New York: Alles wat u moet weten

2018 New York e-Prix
2018 New York e-Prix
Dit weekend trekken we richting New York voor de finale van het vijfde seizoen Formule E. Net zoals vorig twee seizoenen, kregen de rijders twee manches voorgeschoteld over het hele weekend, waarbij zij ook een dubbele kwalificatiesessie moeten afleggen. Vorig jaar werden we op twee interessante races getrakteerd waar alles nog te winnen of te verliezen viel en dat zal dit jaar niet anders zijn. Een voorbeschouwing van wat u dit drukke weekend kan verwachten...
Voor de laatste manche trekken we richting het circuit dat sinds het begin opgetrokken is in de wijk Brooklyn met uitzicht op de Hudson-rivier en de skyline van New York. Het tracé zelf is 2,373 km lang en bestaat uit 14 bochten - 5 links en 9 rechts. De bochten waar u de meeste actie kan verwachten zijn het chicane-complex in bocht 6 en 7 en ook de haarspeldbocht (bocht #10) nodigt uit voor interessante inhaalacties. Dit jaar zijn er ook wat wijzigingen doorgevoerd. Zo verhuist het hele pitcomplex en de finishlijn van bocht 9 naar het lange rechte stuk waar men de start zal nemen.

Jean-Éric Vergne
Jean-Éric Vergne
Vorig jaar kleurde the Big Apple ook de finale van het vierde seizoen. Voor de finale waren er twee duels om naar uit te kijken: Jean-Éric Vergne versus Sam Bird voor de individuele titel en Techeetah versus Audi voor de kroon bij de teams. Al van bij de eerste race was Vergne op achtervolgen aangewezen nadat zijn kwalificatietijden geschrapt werden en hij zo achteraan moest starten. Vooraan was er ook het beruchte duel tussen Audi-piloten Lucas Di Grassi en Daniel Abt. Di Grassi duwde zowaar zijn teamgenoot uit de weg om de overwinning te pakken, iets wat niet geapprecieerd werd door Abt. Voor Vergne was het een heuse achtervolgingsrace die hij met succes kon afronden en waarna uiteindelijk 29 punten voorsprong had op Bird, genoeg voor zijn eerste titel.

Daniel Abt en Lucas Di Grassi
Daniel Abt en Lucas Di Grassi
Voor de tweede race ging alle aandacht richting de strijd om de titel bij de teams, waarbij Audi tot op vijf punten genaderd was van Techeetah. Vergne nam een blitsstart en pakte de overwinning, maar kreeg beide Audi's in zijn zog waardoor alles afhing van André Lotterer, die door fouten in het begin moest achtervolgen. De Duitser eindigde uiteindelijk op een negende plaats, waardoor Techeetah twee punten tekort kwam op Audi en de Duitse constructeur hun eerste teamtitel mochten vieren. Daarnaast kwam er ook nog een onverwachte wijziging voor de tweede plaats. Bird had 16 punten voorsprong op een ontketende Di Grassi en de Brit moest er nog alles aan doen om de Braziliaan niet voor te laten gaan in de eindstand. Terwijl Di Grassi op plaats twee eindigde, finishte Bird op een tiende plek waardoor hij zijn tweede plaats verloor met... één punt verschil.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open en met nog twee manches te gaan, mag Stoffel Vandoorne nu al gekroond worden tot de populairste piloot van het seizoen. Al van bij de start in Ad Diriyah eindigde de Rumbekenaar bovenaan de tabellen bij elke stemming. In het begin van het seizoen zag hij na elke manche zijn dominantie wel verminderen, maar dankzij zijn trouwe supportersclub pronkte Vandoorne bij elke race op nummer 1. Gaat hij dit weekend het seizoen eindigen met een 13 op 13? Net zoals bij de vorige wedstrijden, kan u vanaf 18:30 uur naar hartelust kunnen stemmen en wel via deze link.

Dankzij deze dubbele manche zullen er dit weekend maar liefst negen sessies op het programma staan. Terwijl op zaterdag een normaal programma gevolgd wordt - twee vrije trainingen, kwalicaties, superpole en e-Prix -, krijgen we op zondag nog een extra vrije training van 45 minuten voorgeschoteld, alvorens de heren piloten een tweede keer zullen kwalificeren voor de laatste e-Prix van het seizoen. Zoals steeds kan u alle sessies live volgen op de pagina van de organisatie op Facebook, terwijl u natuurlijk ook alle belangrijke sessies op de buis kan volgen. Eurosport zendt op zaterdag de kwalificaties uit om 17:40 uur en de race vanaf 21:55 uur. De kwalificaties op zondag daarentegen wordt uitgesteld uitgezonden. Die uitzending zal pas om 21 uur zijn, met aansluitend de e-Prix vanaf 21:40 uur. Ook Telenet Play Sports is dit weekend weer van de partij. Zij zullen zowel zaterdag als zondag hun live-uitzending starten vanaf 22:00 uur.
 
SessieDagTijdstip
Shakedownvrijdag?
Vrije Trainingen 1zaterdag13:30 - 14:15
Vrije Trainingen 2zaterdag16:00 - 16:30
Kwalificatieszaterdag17:45 - 18:21
Superpolezaterdag18:30 - 18:50
New York e-Prix 1zaterdag22:03 - 23:00 + 1 ronde
Vrije Trainingen 3zondag15:00 - 15:45
kwalificatieszondag17:45 - 18:21
Superpolezondag18:30 - 18:50
New York e-Prix 2zondag22:03 - 23:00 + 1 ronde

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 8 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings New York 1 en New York 2.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons