van der Horst

New York: Wie houdt Jean-Eric Vergne van de titel?

Jean-Éric Vergne vs Mitch Evans - DS Techeetah vs. Jaguar
Jean-Éric Vergne vs Mitch Evans - DS Techeetah vs. Jaguar
Na een seizoen om duimen en vingers bij af te likken, krijgen we dit weekend de finale van de Formule E voorgeschoteld met de New York e-Prix. Sinds de start van het seizoen in december vielen er op elf races maar liefst acht verschillende polesitters en racewinnaars te noteren. Voor de start van de Bern e-Prix was het lijstje titelkandidaten gereduceerd tot zestien namen en hoe de kaarten er nu voor liggen, ziet het er naar uit dat Jean-Éric Vergne zijn tweede titel op rij maar voor het rapen heeft. Toch zal hij deze niet zonder slag of stoot krijgen. Wie kan de Fransman nog afstoppen in the Big Apple?
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Met nog een maximum van 58 punten te verdienen in New York, zijn er mathematisch gezien nog acht piloten in de running voor de titel, maar het verschil tussen Vergne en de rest is groot. Zijn dichtste belager, Lucas Di Grassi, kende in Bern een afgrijselijke kwalificatiesessie en moest op het einde van de dag tevreden zijn met twee punten. Het gevolg: een achterstand van 32 punten. Ook de rel omtrent de herstart bleef achteraf nog nazinderen. Nu, met de finale in zicht, heeft de Braziliaan zich bij de situatie neergelegd en wil hij Vergne de titel beslist niet cadeau geven: "Zolang er er nog een kans bestaat, zullen we alles geven. In het verleden hebben we al bewezen dat de rol van jager ons past en dat zal dit weekend niet anders zijn."

Mitch Evans - Jaguar Panasonic Racing
Mitch Evans - Jaguar Panasonic Racing
Achter de veelwinnaars ligt een gretige Mitch Evans op de loer. De Nieuw-Zeelander moest even de rol lossen in de titelstrijd, maar met zijn tweede plaats in Bern hees hij zich helemaal terug in de titelrace. Ook voor hem is de kloof op leider Vergne groot (43 punten), maar hij gelooft nog altijd in zijn kansen op het Formule E-goud. "Het is een flinke kloof tussen mij en Vergne, maar ik ben liever de jager dan diegene die opgejaagd wordt. Als we veel punten pakken op zaterdag, ligt alles nog open voor zondag. Ik heb niets te verliezen. Ik heb dit jaar de finish van elke race gehaald en ik ben klaar om te vechten voor deze titel. Het is nog lang niet afgelopen."

André Lotterer - DS Techeetah
André Lotterer - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne van zijn kant blijft rustig ondanks dat hij diegene is waar iedereen de ogen op richt. Zowel hij als André Lotterer - die overigens zelf nog rekenkundig in de running is voor de titel met 44 punten achterstand - zijn klaar om nog eens een laatste keer te schitteren dit seizoen. Daarenboven kunnen zij dit seizoen ook de dubbel realiseren. In het teamkampioenschap ligt DS Techeetah 43 punten voor op Audi waardoor we wel eens een heruitgave van vorig seizoen kunnen krijgen. Toen kaapte de Duitse constructeur in de laatste race de titel nog weg van het Chinese team. Toch klinkt ook DS Techeetah-teammanager Mark Preston strijdvaardig: "Het is een vergelijkbaar scenario met dat van vorig seizoen, maar ditmaal gaan we het niet uit handen geven. We willen die titel mee naar huis nemen!" U kan het lezen: we gaan een interessante finale tegemoet.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 11 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings New York 1 en New York 2.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons