van der Horst

Parijs: Jean-Eric Vergne wint voor eigen publiek race die eindigt met crash

Jean-Eric Vergne
Jean-Eric Vergne
Nadat hij eerder op de dag de pole positie veroverde, slaagde WK-leider Jean-Eric Vergne er in de namiddag in zijn thuis E-prix te winnen. Vergne, geboren vlakbij Parijs overigens, bleef de ganse wedstrijd op kop en behield ook na de pitstopreeks dus het voordeel. Het leek overigens een compleet succes te worden voor Techeetah, want André Lotterer worstelde zich na een slechte pitstop terug naar de tweede stek. In de absolute eindfase passeerde di Grassi - tevens auteur van de snelste ronde - echter de Lotterer toen die op enkele ronden van de meet zonder energie viel. Sam Bird (DS Virgin) crashte nog op de onfortuinlijke Duitser, maar legde toch nog zijn hand op de laatste podiumplek. Voor Jérôme D'Ambrosio werd het een race om snel te vergeten. Knap als zevende gekwalificeerd, viel de Dragon-rijder tijdens de race stelselmatig terug tot P12.
André Lotterer viel nog terug tot de zesde plaats na de impact met Sam Bird. De Brit doet wat aan damage control met zijn podium, maar toch zet Vergne een serieuze stap richting de titel. De tweede plaats van Di Grassi, de tweede keer op rij en het derde podium na elkaar overigens, is bemoedigend voor de wederopstanding van Audi. Na de podiumplaatsen volgden respectievelijk Buémi, Engel en Lotterer - hoewel die laatste mogelijk nog een sanctie boven het hoofd hangt.

"Ongelooflijk gevoel. Winnen voor de Parijzenaars in mijn thuisrace, het kon niet beter zijn. André (Lotterer) was niet ver, maar in de trage bochten spaarde ik wat energie en nadien kon ik telkens een kloofje slaan. Dit was een van de beste races van mijn carrière, zoniet de beste", aldus Vergne.

Sam Bird toonde zich allerminst opgezet na de crash met Lotterer. "Wat Lotterer deed, mag je gewoon niet doen. Je kan niet plots van lijn veranderen als je traag rijdt. Ik ben teleurgesteld in hem, maar ben blij met mijn podium." Ook Lucas di Grassi kloeg steen en been over Lotterer. "Ik ben niet gefrustreerd, want ik reed een goede wedstrijd, zeer conservatief in mijn eerste stint om vervolgens in de tweede aan te vallen. De manier hoe André Lotterer zich gedroeg, was echter enorm onprofessioneel. Tweemaal duwde hij me in de muur, ik denk niet dat je je slechter kan gedragen. Als hij geen penalty krijgt voor de volgende race, weet ik niet wat je nog moet uitsteken om gestraft te worden", aldus de regerend kampioen die in 2016 zelf Buémi uit de titelrace kegelde en zo de kroon pakte (zie video)...

In de kampioenschap vergroot Jean-Eric Vergne vanzelfsprekend zijn voorsprong. De volgende wedstrijd is de E-Prix van Berlijn over drie weken.

UPDATE: Na de race werd beslist om Lotterer te bestraffen, hij krijgt een penalty van 10 startplaatsen achteruit op de grid van de volgende e.Prix.

Foto: FIA Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule E op zaterdag 28 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Parijs (Frankrijk).
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons