van der Horst

Rome: Alles wat u moet weten

Startprocedure Sanya E-Prix 2019
Startprocedure Sanya E-Prix 2019
Na drie weken rust volgend op de Sanya E-Prix, trekt de Formule E richting de eerste manche van het Europese luik van dit seizoen: de Rome E-Prix. Vorig seizoen maakte de Italiaanse hoofdstad zijn debuut op de kalender en dit jaar vormt de race in de oude stad het openingsakkoord voor de Europese tournee. Gezien de hevige strijd dit seizoen is de spreekwoordelijke met de gladiatoren die vochten in het Circus Maximus nooit veraf. Een overzicht van wat u allemaal mag verwachten in Rome.
Het tracé in Rome mag misschien maar 2,86 km lang zijn, toch is het met zijn 21 bochten - 13 links en 8 rechts - een moeilijk circuit. De start zelf is zoals de manches in Riyad en Sanya niet gelegen op dezelfde plek als de finish. Deze ligt namelijk aan bocht 13, waar alle 22 piloten direct een bocht van 180 graden te verteren krijgen. Ook vermeldenswaardig op het Circuito Cittadino dell’EUR is het verschil aan hoogtmeters. Na de finishlijn duiken de deelnemers naar beneden richting het diepste punt van het circuit om dan twee bochten later terug naar boven te klimmen om direct aan de top van de helling een scherpe bocht naar links te maken. Vorig seizoen was dit het lastigste punt qua aanremmen en dat zal dit seizoen met de nieuwe Gen2-wagen niet anders zijn; een punt waar men een race kan winnen, maar ook even snel kan verliezen.

Podium Rome E-Prix
Podium Rome E-Prix
Dat je een race gemakkelijk kan verliezen, mag je vragen aan Felix Rosenqvist. De Zweed reed vorig seizoen met zijn Mahindra comfortabel op kop, maar in de sectie waar de bochten vrij snel achter elkaar volgen, raakte hij met zijn wagen de hoge kerbs. Het gevolg: een kapotte ophanging en hij moest uiteindelijk zijn wagen parkeren aan de finishlijn. Hier maakten onder meer Sam Bird, Lucas Di Grassi en een sterke Mitch Evans gebruik van om te zien wie als eerste winnaar uit de bus kwam in de Romeinse straten. Het was uiteindelijk Bird die gekroond werd tot de eerste triomfator in Rome, voor Lucas di Grassi en André Lotterer. Evans leek op weg naar de eerste podiumplek in zijn carrière, maar door zijn gretigheid kwam hij stroom te kort om de race af te maken.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open. Waar we al de meest onvoorspelbare kwalificatiesessies en ePrix's voorgeschoteld hebben gekregen, zo voorspelbaar is de stemming van de Fanboost tot nu toe geweest. Maar liefst zes keer "won" Stoffel Vandoorne deze pop-poll. Hiermee mogen wij duidelijk stellen dat de fans van de Rumbekenaar zich nog altijd achter hem scharen, ondanks zijn tegenvallende resultaten. Gaan we voor een zevende maal op rij Vandoorne zien prijken op de eerste plaats? Of wordt hij toch in Rome van zijn troon gestoten? We zullen het antwoord weten zaterdag na 16 uur. Doordat ons Belgenland overgestapt is op het zomeruur, is de stembus een uurtje later open en zal u vanaf 18:30 uur Belgische tijd naar hartelust kunnen stemmen. De link vindt u hier.

Na twee late en twee vroege manches voor de Belgische fans, is het eindelijk tijd voor een e-Prix die op meer "normale uren" aanvat; al zal het toch vroeg opstaan zijn voor wie helemaal niets wil missen. De eerste vrije training gaat namelijk door in de ochtend om 7:30 uur, terwijl de tweede sessie afgetrapt wordt om 10 uur. De kwalificaties, met daarop aansluitend de Superpole, worden aangevat omstreeks 11:45 uur en de race zelf zal starten om 16.03 uur. Net zoals de vorige manches kan u alle sessies live volgen op de Facebook-pagina van de organisatie en natuurlijk wordt het ook live uitgezonden op de televisie. Eurosport zendt zowel de kwalificaties (vanaf 11.45 uur) als de race (vanaf 16 uur) live uit en zullen ook in de avond nog highlights uitzenden om 20 uur. Telenet Play Sports sluit zoals gewoonlijk pas aan vanaf de e-Prix omstreeks 15.30 uur.
 
SessieDagTijdstip
Shakedownvrijdag15:30 - 16:00
Vrije Trainingen 1zaterdag7:30 - 8:15
Vrije Trainingen 2zaterdag10:00 - 10:30
Kwalificatieszaterdag11:45 - 12:21
Superpolezaterdag12:30 - 12:50
Rome E-Prixzaterdag16:03 - 16:48 + 1 ronde

Foto's: FormulaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 8 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rome.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons