van der Horst

Franco 200: Benjamin Paque en Rik Renmans (Porsche) ongenaakbaar

Benjamin Paque/Rik Renmans - Porsche 911 Cup
Benjamin Paque/Rik Renmans - Porsche 911 Cup
Het doek is gevallen over het Super Season 2020-2021 van de Hundred Series by BGDC. In het voorprogramma van de 24H2CV had de ultieme confrontatie over 200 minuten op zaterdag, het circuit van Spa-Francorchamps als kader. Onder optimale omstandigheden zagen we een team dat was samengesteld uit een jonge wolf en een gentleman-driver, in de meest edele zin van het woord, die met een logische zege gingen lopen…
Fred Bouvy/Denis Van Mol - Porsche Cayman
Fred Bouvy/Denis Van Mol - Porsche Cayman
Van bij de kwalificaties was het de jonge Benjamin Paque, nog maar 16 en een half jaar oud, die zich liet opmerken met een voorlopige pole… tot het moment dat de BMW M4 Discar van David Doutrepont onder de finishvlag passeerde en voor een halve seconde de definitieve pole pakte! Aan het stuur van de krachtige Porsche 911 Cup van het Speedlover Racing team zette Benjamin Paque van zijn kant de zaken weer recht van bij de aanvang van de wedstrijd. Hij stoof weg en hield vast aan een mooie voorsprong, die zelfs niet in het gedrang kwam door de neutralisaties die hier en daar vielen. Rik Renmans pakte dan over voor een stint van goede kwaliteit voordat Paque weer achter het stuur kroop om op meesterlijke wijze de wedstrijd te besluiten door als winnaar de finishvlag te passeren. Eén week nadat hij de titel pakte in de categorie GT4 van de Porsche Sprint Trophy Benelux, bevestigt de jonge Benjamin met een zege in de Hundred Series by BGDC dat hij meer dan ooit hoort tot het pak van jonge wolven die men in het oog moet houden!
 
In het kielzog van de Speedlover Porsche woedde er volop strijd tussen een handvol  Porsche Cayman, de MARC Focus V8 VDS Racing Adventures en de beste wagens in de Divisie 2 zoals de Peugeot 308 #23 en de Seat Leon #444. Aan het stuur van de #16, deed Fred Bouvy zijn imago eer aan. Met Denis Van Mol vormde hij een efficiënt duo aan het stuur van de gele Cayman en pakte hij de zilveren plak in het algemene klassement, in de Divisie 4 en in de Klasse G+.
 
Caren Burton/Jérôme Heinen/Damien Dussoul - Peugeot 308
Caren Burton/Jérôme Heinen/Damien Dussoul - Peugeot 308
De Peugeot 308 van Caren Burton, Jérôme Heinen en Damien Dussoul en de Seat Leon #444 van Manfred Verbeke en Denis Smets profiteerden van een alternatieve pitstop strategie en losten elkaar af binnen de algemene top 3, waar de MARC Focus V8 #58 van  Raphaël van der Straten en Harry Putz logischerwijze het voordeel haalde en finishte op de derde positie in het algemene klassement en als winnaar van de Divisie 3. Ze bleven ruim voor aan de MARC BMW V8 #7 van Chris Van Woensel, Dirk Mertens en Maurits Van Egdom, en versloegen in de sprint de BMW M4 Discar #84 van Armand Fumal, Anthony Rosa en David Doutrepont, die winnaars werden in de Klasse X. Twee plaatsen achter de laatstgenoemden zagen we de andere M4 die aan de start stond, de #234 Gamsiz Racing van Hakan en Recep Sari, die deze keer werden bijgestaan door de Turk Ersin Yucesan. Vermelden we nog de zege in de Klasse G- van de Divisie 3 voor de Porsche 996 GT3 Cup #996 van de Nederlandse familie Van Peperzeel. 
 
Het duel bij de toppers van de Divisie 2 draaide uit in het voordeel van de Peugeot van Burton-Heinen-Dussoul, die met twee minuten voorging aan de Seat Leon van Verbeke en Smets. Het was de CUPRA #25 van de Nederlander Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck die de top 3 vervolledigde. In de Klasse D van de Divisie 2 was er een gemakkelijke zege voor de BMW Z4 #94 van Guillaume en André Patze, die won voor de Seat Leon Supercopa MK2 #27 van Eric De Boeck en Jean-Luc Peigneur.
 
De achtervolgende groep was rijk aan diverse Porsche Cayman wagens. De #982 van Koen De Witte en Paul Geeris en de #63 van Gunther Van Den Bergh, Arthur Peters en Kenny Herremans, de dubbelkampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup, eindigden allen in de algemene top 10.  
 
Van spanning was er weinig sprake in de Divisie 1. De Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers, weer volledig hersteld na de moeilijkheden in Zolder, bleef van start tot finish aan de leiding en hield de Renault Clio Cup #659 van Bruno Raas, Philippe Ramaekers en Romain Pasteels, en de #96 van Yvan Muller en Christian Franken achter zich. Die laatsten kwamen terug uit een bestraffing van...300 seconden (!) voor het niet respecteren van de limieten van de piste bij inhaalmaneuvers.
 
BGDC Young Drivers - Suzuki Baleno
BGDC Young Drivers - Suzuki Baleno
In de Klasse A, met de wagens van 1600cc, zagen we de Suzuki Baleno BGDC Young Drivers #232 van Massimo Petralia, Navric De Laet en Cristophe Cagnina de race vanaf de leiding controleren. Ze bleven uiteindelijk voor aan de Honda Civic #44 van Marco ‘Iron Man’ Van Belle en de Honda Civic #18 van Jean-Didier Ronveaux, Georges Pons en Fred Faucon. Die laatsten verloren veel tijd aan het begin van de wedstrijd toen ze op slick banden door het gras moesten in de uitloopzone van Les Combes. De Peugeot 206 #70 van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica strandde aan de voet van het podium, terwijl de  Citroën Saxo #67 van Renaud en Eric Lambert diende op te geven. Dat was ook het lot van de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, zij gingen van de baan in de  Raidillon!
 
Op de lijst van de pechvogels stonden ook de Renault Mégane Trophy #21 van de  Francorchamps adepten René en Xavier Danneels, bijgestaan door Michel Gillot. Zij werden het slachtoffer van mechanische pech. Dat lot was ook de BMW M3 E36 #65 beschoren van Petra Carlier en Hervé Duelz. Het belette niet aan Petra Carlier om met de beker voor de beste dame naar huis te gaan.
 
Na dit laatste treffen zullen de deelnemers aan de Hundred Series by BGDC hun bolides warm stallen in afwachting van het nieuwe seizoen. Ondertussen is er nog een prijsuitreiking die zal worden georganiseerd zoals het hoort. Daar leest u binnenkort meer over wanneer we het overzicht maken van de kampioenen uit dit Super Season 2020-2021…

Hundred Series by BGDCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op zondag 24 oktober 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons